Kiireetön syksy 

LOPPUKESÄLLÄ YLEENSÄ puidaan työpaikkojen kahvipöydissä sitä, miten kesä ja loma menivät. Millaisia kivoja reissuja tehtiin vai oliko kesä ja loma-aika jotenkin muuten arjesta poikkeava. Jotkut nauttivat parhaiten lomastaan puurtaessaan erilaisissa askareissa ja toiset nauttivat siitä, ettei ole kalenterissa mitään merkintöjä. Tärkeintä olisi se, että arjen alkaessa olisi virtaa tarttua syksyn haasteisiin uudella innolla. 

TOISINAAN LOMAN vaihtuminen arjeksi tuo tullessaan kiirettä, joka voi pahimmillaan kääntyä stressin puolelle. Töissä on lomien jälkeen paljon tekemistä, lasten koulu on alkanut ja kalenteri täyttyy harrastuksista. Verkkoartikkelissamme, että stressi syö vastustuskykyä. Työpsykologian apulaisprofessori Sampsa Puttonen ohjaa siirtymään arkeen vaiheittain ja tarkkailemaan sitä, millaisia kuormittavia tapoja olemme oppineet huomaamattamme toistamaan. 

VERKKOARTIKKELISSAMME MIETIMME myös lievän tulehduksen vaikutuksia hyvinvointiimme. Hiljaisesti elimistössämme jylläävä tulehdus lisää muiden riskitekijöiden ohessa mahdollisuutta sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, muistisairauksiin ja myös masennukseen. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että riittävä uni, kokonaisvaltainen ruokavalio ja ylipainon välttäminen auttavat lievän tulehduksen hillitsemisessä.

NYT SYKSYLLÄ on paras aika vuodesta nauttia kotimaisista vihanneksista ja juureksista. Sieni- ja marjaretkillä saa koriin sadon lisäksi hyvää mieltä. Luonnossa liikkuessa voi ihan tuntea, miten olo kohenee ja mieli piristyy. Samalla saa kerättyä vastustuskykyä alkavaa flunssakautta vastaan. Joskus kuitenkin tarvitsemme apua vitamiini– ja ravintolisistä. Muistathan, että apteekin henkilökunta osaa neuvoa silloinkin, kun pohdit, milloin on hyvä aika aloittaa vaikkapa D-vitamiinilisän ottaminen.

Kuulasta ja kiireetöntä syksyä!

SIRKKU KEMPPAINEN

Toimitusjohtaja 

Lähiapteekit Oy