Tervehdyttävä luonto

MONILLE MEISTÄ luonnossa liikkuminen on hyvinvoinnin perusta. Ja kiistatta se vaikuttaa positiivisesti myös terveyteemme, koska luonnon rentouttava ja palauttava vaikutus saa sykkeen rauhoittumaan ja verenpaineen laskemaan. Tämä vaikuttaa sydänterveyteemme ja mielialaamme, kun masentuneisuus vähenee. Liikunta vaikuttaa positiivisesti myös muistiimme, koska liikkuminen ja ulkoilu aktivoivat aivojen verenkiertoa. Työterveyslaitoksen Teemu Paajanen toteaa, että työikäisten muistiongelmat johtuvat usein stressistä, mielialatekijöistä ja uniongelmista. Lomalla on tärkeä rooli palautumisessa. Kaikkea ei kuitenkaan kannata jättää kesäloman varaan, vaan arjen kuormituksesta pitäisi palautua myös työpäivän ja työviikon jälkeen.

NÄIN LOMAKAUDELLA kannattaa kuitenkin erityisesti suunnata luontoon ja ihan vain siihen lähellekin – luontoliikuntaa voi harrastaa kevyesti eikä heti tarvitse lähteä tuntureille vaeltamaan. Hieno kokemus toki on sekin. Aivoliiton Risto Lappalainen toteaa, että luontoon voi mennä ilossa ja surussa, aina kun elämä ravistelee. Hän muistuttaa, että luonto on meistä vain kivenheiton päässä. Sinne löytää tien, jos vain haluaa.

OLEMME ELÄNEET pitkään poikkeuksellisia aikoja, ja yhä useampi on löytänyt luonnon ja luontoliikunnan. Loma, liikunta ja luonto ovat kolme luontevaa ällää, joiden avulla voimme lepuuttaa myös muistiamme. Lomalla laiskottelukin on sallittua.


HYVINVOINTIA VOI tukea myös terveellisellä ravinnolla, riittävällä määrällä vitamiineja ja hivenaineita. Muistin ja jaksamisen tueksi apteekeissa on tarjolla ravinto- ja vitamiini lisiä, kuten B-vitamiineja. Nyt on aika kahmia D-vitamiinia auringosta, mutta samalla on hyvä muistaa suojautua sen polttavilta säteiltä. Hyvää ja rentouttavaa lomaa!

SIRKKU KEMPPAINEN
Toimitusjohtaja
Lähiapteekit Oy