Allergia kutittaa silmiä ja nenää

Alkava allergiakausi tuntuu monella silmissä ja nenässä. Kevät tuo siitepölyn aiheuttamat vaivat, mutta allergeeneja ovat toki eläin- ja huonepölytkin. Paikallishoitona oireisiin sopivat parhaiten nenäsuihkeet ja silmätipat sekä antihistamiinivalmisteet tai näiden yhdistelmä. Niin silmät kuin nenäkin kaipaavat myös kosteutta.

Tukkoisen nenän itsehoidossa saa hyviä tuloksia esimerkiksi kortisonipitoisilla suihkeilla, jotka hoitavat limakalvon tulehdusta ja turvotusta sekä lieventävät ärsytyksen tunnetta. Nenäsuihkeen käyttö saattaa auttaa myös silmäoireiden ehkäisyssä. Koska kortisoni alkaa vaikuttaa vasta muutaman päivän kuluttua, on hyvä aloittaa hoito hyvissä ajoin. Jos osaa kokemuksesta ennakoida oireiden alkamisen, voi kortisonisuihkeen käytön aloittaa esimerkiksi viikkoa aikaisemmin. Siitepölytilanteesta saa tietoa myös seurantatiedotteista ja -sivustoilta.

Ennen suihkeen käyttöä on hyvä niistää nenä ja vaikkapa myös huuhdella, jotta lääke pääse vaikuttamaan täydellä teholla. Parhaan tehon saa, kun muistaa käyttää suihkeita säännöllisesti.

Jos paikallisesta hoidosta ei ole apua, voi avuksi ottaa antihistamiinitabletit, jotka vaikuttavat suihkeita nopeammin. Apteekkien henkilökunta auttaa mielellään ilman reseptiä saatavien allergiseen nuhaan tarkoitettujen paikallisvalmisteiden sekä antihistamiinituotteiden valinnassa.

Paikallinen hoito sopii hyvin myös allergian aiheuttamiin silmäongelmiin. Yleisimpiä oireita ovat silmien vuotaminen, punoittaminen sekä kutina. Allergian lisäksi silmätippoja voi käyttää, jos silmät tuntuvat kuivilta ja ärtyneiltä. Tällöin silmätippojen kosteuttavat voitelevat ominaisuudet korostuvat.

Säilöntäaineettomat silmätipat ovat hyvä valinta, jos kyseessä on allergia. Silmätippoja on tarjolla kerta-annospipeteissä sekä pulloissa. Kädet tulee pestä hyvin ennen silmätippojen laittamista.

Silmätipoissa käytetään monia vaikuttavia aineosia, jotka auttavat eri oireisiin. Apteekissa kannattaakin kysyä henkilökunnalta, mikä on paras valmiste omaan vaivaan. Myös silmätipoissa on tarjolla nopeavaikutteiset antihistamiinia sisältävät tuotteet. Osa silmätipoista on vain kosteuttavia.

Siitepölyallergia saattaa aiheuttaa hyvinkin voimakkaita silmä- ja nenäoireita, jotka vaikuttavat esimerkiksi nukkumiseen. Apteekeissa ilman reseptiä myytävistä tuotteista saa kuitenkin useimmiten apua, joten oireista ei kannata turhaan kärsiä.

Teksti: Proviisori Ville Andersson, Vantaan Koivukylän apteekki ja Porvoon Vanha apteekki

Kuva: Dreamstime