Apteekin kautta lomalle

Kesäloma vie monet meistä reissuun, mökille tai vaeltamaan. Matka-apteekki ja mökkiapteekki on hyvä päivittää, jotta kaikki tarvittava, kuten resepti- ja kipulääkkeet, laastarit ja aurinkosuojavoiteet on varmasti mukana.

Korona-aika on jarruttanut matkustamista, mutta nyt monissa kodeissa pakataan taas matkalaukkuja ja rinkkoja. Pakatessa on tuhat asiaa mielessä, joten muistilistan tekeminen on paikallaan ja varsinkin silloin, jos reissuun lähtee lasten kanssa.

Lomalle kannattaakin suunnata apteekin kautta, jotta mukaan tulevat ainakin kaikki tarvittavat reseptilääkkeet. Ulkomaille matkustettaessa tulee reseptilääkkeistä ottaa selvitykset tai reseptit mukaan ja kuljettaa lääkkeet alkuperäispakkauksissa käsimatkatavaroissa.

Se, millaisia selvityksiä lääkkeistä tarvitaan, riippuu kohdemaasta. Apteekista saa lääkelistoista tarvittaessa tulosteet. Jos mukaan tarvitaan keskushermostoon vaikuttavia PKV-lääkkeitä, saa apteekista Schengen-alueelle matkustettaessa tarvittavan Schengen-todistuksen. Tätä varten ota passi mukaan apteekkiin.

AINAKIN RESEPTILÄÄKKEET MUKAAN

Reseptilääkkeet ja allergialääkkeet ovat tärkeimmät, mutta matka-apteekkiin kannattaa sujauttaa myös varmuudeksi kipulääkkeitä, maitohappobakteereja, ripulilääkkeet ja vastaavasti ummetusvalmisteet. On hyvä varata valmiiksi haavanhoitoon laastareita ja puhdistusainetta. Koska reissussa usein kävellään paljon, on syytä varustautua myös rakkolaastareilla. Kosteuttavat silmätipatkin sopivat matka-apteekkiin, vaikkei allergiasta kärsisikään.

Uni on tärkeä asia matkalla, joten esimerkiksi aika-eron haasteisiin on hyvä varata melatoniinia matkaan mukaan. Sillä saa helposti tasattua rytmiä.

Monesti ajatellaan, että kyllä niitä kipulääkkeitä ja muita perustuotteita saa sitten paikanpäältäkin. Kollegat ulkomailla palvelevat mielellään, joten apua toki löytyy paikallisista apteekeista. Itse olen kuitenkin päätynyt pakkaamaan peruslääkkeet mukaan jo kotona, koska ulkomailta ei välttämättä löydykään sitä itselle tuttua ja turvallista tuotetta.

RIITTÄVÄ SUOJAKERROIN

Aurinkorasvakin kannattaa hankkia jo lähtiessä, koska esimerkiksi rantakohteessa aurinkosuojatuotteet ovat voineet olla esillä pitkään paahtavassa auringossa, joten niiden koostumus on saattanut muuttua. Kun aurinkorasvaa, -geeliä tai -suihketta ostaa, on hyvä valita riittävän suuri suojakerroin. Jos kuitenkin aurinko pääsee polttamaan, on hyvä olla mukana ihoa helliviä ja viilentäviä perusvoiteita.

Muistilistalle voi kirjata myös korvatulpat siltä varalta, että naapurihuoneesta tai hotellin käytävältä kuuluu häiritseviä ääniä. Itse pakkaan ruumaan menevään laukkuun mukaan pienet sakset, jotka ovat osoittautuneet hyvinkin tarpeellisiksi monella matkalla.

PUNKIT, HYTTYSET JA KYYT

Varsinkin mökkilomalle ja vaellukselle kannattaa pakata valmiiksi hyttys- ja muut ötökkäkarkotteet. Jos hyönteiset kuitenkin pääsevät pistämään, saa apua puremien kutinaan apteekista myytävistä tuotteista, kuten hydrokortisonia sisältävistä voiteista ja antihistamiineista. Punkkeja vastaan löytyy apteekista karkotteet niin ihmisille kuin lemmikeillekin. Eikä unohdeta sitä kyypakkaustakaan. Jos vain reppuun mahtuu, voi ottaa mukaan myös kylmägeelin kipeytyneille lihaksille.

Ja edelleen kannattaa olla tarkkana käsihygieniasta ja pakata isoja ja pieniä käsidesipulloja ja puhdistusliinoja mukaan.

Teksti: Apteekkari Tuija Poutanen, Lempäälän Ideaparkin apteekki

Kuva: Dreamstime