Flunssan oireet kuriin

Suomalainen sairastaa flunssan muutaman kerran vuodessa. Tautiin ei ole tarjolla varsinaisesti parantavaa lääkettä, mutta sen oireiden lievittämiseen on monia keinoja.

Nuhakuumetta aiheuttavat sadat erilaiset virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset. Vaikka itse flunssan paranemista ei voi juurikaan lääkkeillä nopeuttaa, sen oireita, kuten tukkoisuutta, kurkkukipua, kuumetta ja särkyjä, voi ja kannattaakin hoitaa.

Kaikkein olennaisinta on levätä ja juoda riittävästi. Fyysistä ponnistelua tulee välttää. Myös raitista ulkoilmaa voi käydä haukkaamassa. Etenkin pikkulapsen ja iäkkään flunssapotilaan nestetasapainosta tulee huolehtia.

Reseptilääkkeistä ei tavanomaisen flunssan hoidossa ole merkittävää hyötyä. Oloa voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä. Tukkoista nenää avaamaan voi käyttää siihen tarkoitettuja suihkeita. Yskänlääkkeistä voi saada apua, kun köhiminen vaikeuttaa esimerkiksi nukkumista.

Moni vannoo sinkin nimeen flunssan ennaltaehkäisyssä, mutta se saattaa myös lyhentää flunssan oireiden kestoa. Suositeltava päiväannos on 75 milligrammaa.

Flunssa ei yleensä vaadi lääkärissä käyntiä, mutta jos siihen liittyy aikuisella korkea kuume, uupumus tai hengittäminen käy selvästi raskaaksi, kannattaa hoitoon hakeutua.

Flunssan oireiden taltuttamiseen kannattaa ryhtyä ajoissa. Kodin lääkekaappiin on hyvä varata valmiiksi esimerkiksi sinkkiä ja kipuihin tarkoitettua parasetamolia tai ibuprofeenia sekä nenää avaavaa suihketta. Apteekin henkilökunnalta saa apua sopivien valmisteiden hankinnassa.

Teksti: Apteekkari Jarkko Kiuru, Riihikosken, Oripään ja Yläneen apteekki Lähde: www.terveyskirjasto.fi Kuva: Jarkko Kiuru