Hoida hiuksia hellien

Kesällä moni ottaa lomaa myös hiustenhoidosta, vaikka nyt siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Hiukset on hyvä suojata paahteelta, koska UV-säteily kuivattaa hiuksia ja vaalentaa niitä.

Hiukset tarvitsevat hoivaa läpi vuoden. Toistuva pesu, föönaus ja muotoilu tuleekin tehdä niin, etteivät hiukset vahingoitu. Hiustenhoitotuotteiden valinnassa on tärkeää saada juuri omille hiuksille ja päänahalle sopiva valmiste. Apteekin valikoimassa on monipuolinen tarjonta shampoita, hoitoaineita ja hiusravinteita kaikenikäisille. Perustuotteet
sopivat koko perheen käyttöön.

Kuten kaikessa muussakin hyvinvoinnissa, niin myös hiuksissa näkyy se, mitä syömme, miten nukumme ja liikumme. Stressi ja huolet saattavat myös viedä eloa ja kiiltoa hiuksista. Huonokuntoiset hiukset kaipaavat kosteutta. Lisäkosteutta hiuksiin saadaan, kun valitaan oikea tuote hiuksen rakenteen ja huokoisuuden mukaan. Lähiapteekkien henkilökunta auttaa mielellään hiustuotteiden valinnassa sekä hiuksiin ja päänahkaan liittyvissä ongelmissa. Keskustelussa mietitään, millaiseen tarkoitukseen tuotteita ollaan valitsemassa, onko erityisiä oireita ja käydään läpi, millaisia hiustuotteita asiakas on käyttänyt.

SOPIVAT ALLERGIKOILLE
Apteekissa myytävät hiustenhoitotuotteet on valittu harkiten, ja tuotteissa vältetään turhia hajusteita ja väriaineita, shampoissa ei yleensä ole sulfaattia ja silikonia. Näin muun muassa allergisten on helpompi löytää itselle sopivia pesu- ja hoitoaineita. Esimerkiksi kuivaan päänahkaan saattaa saada helpotusta, kun valitsee oikeanlaisen ei-allergisoivan tuotteen.

Hilseily on toinen yleinen vaiva, johon on tarjolla täsmätuotteita. Apua saa myös kaljuuntumiseen ja hiustenlähtöön. Naisilla hiustenlähtöä saattavat lisätä esimerkiksi stressi, raskausaika ja hormonaaliset muutokset sekä ikääntyminen. Hiustenpesu on tärkeä osa hyvinvointia, koska kuiva ja hilseilevä päänahka kutiaa ja hilse on myös esteettinen haitta.

Hellävaraisella shampoolla hiuksia voi tarvittaessa pestä päivittäinkin, mutta yleensä muutama
pesukerta viikossa riittää. Nopeasti rasvoittuva hiuspohja vaatii enemmän pesukertoja ja esimerkiksi puberteetti-
ikäisten hiukset rasvoittuvat nopeasti. Osa apteekin lääkeaineita sisältävistä hiusvalmisteista ovat aikaisemmin olleet saatavilla vain reseptillä, mutta ovat ajan myötä vapautuneet itsehoitotuotteiksi.

RAVINTOLISISTÄ TUKEA
Ravinto ja aineenvaihdunta vaikuttavat hiusten kuntoon. Hiukset kaipaavatkin vitamiineja ja kivennäisaineita
ja välttämättömiä rasvahappoja. Koska hiukset ovat pääosin proteiineja, tulee niitä saada myös ruokavaliosta. Yksipuolinen ruokavalio näkyy hiusten kunnossa. Jos ruokavalio ei ole tarpeeksi monipuolinen, kannattaa
tueksi valita monivitamiinivalmiste. Apteekissa on tarjolla myös hiusten kasvuun ja vahvuuteen vaikuttavia ravintolisiä, jotka sisältävät esimerkiksi biotiinia eli B7-vitamiinia, sinkkiä ja seleeniä.

Teksti: Apteekkari Virpi Sundqvist, Nokian 1. apteekki

Kuva: Dreamstime