Hunajasta apua lapsen yskään

Lapsille ei suositella yskänlääkkeitä virusten aiheuttamien hengitystietulehdusten yhteydessä. Yli yksivuotiaiden yskää voi lievittää hunajalla.

Moni flunssainen pikkupotilas köhii öisin. Ärsytysyskän lievittämiseen voi kokeilla hunajaa. Sitä ei kuitenkaan suositella alle yksivuotiaille lapsille botulismiriskin takia.

Tutkimustiedon valossa hunaja saattaa lievittää lasten akuutin yskän oireita. Hunaja sisältää paljon sokeria, joten se saattaa osaltaan rauhoittaa nielun yskärefleksiä. Vuonna 2012 julkaistusta Cochrane-katsauksesta käy ilmi, että hunaja vähensi yskän taajuutta verrattuna siihen, ettei lapsi saanut lääkitystä.

Hunajaa ei pitäisi kuitenkaan käyttää pitkäaikaisesti, sillä se saattaa vahingoittaa lapsen hampaita. Hunajan käyttö tulisi rajoittaa vain tilanteisiin, joissa yskä liittyy flunssaan. Esimerkiksi astmaperäiseen yskään on saatavilla tehokkaita lääkkeitä, joita tulee käyttää niillä lapsilla, joilla infektio laukaisee pitkittyneen yskän ja räkäisyyden.

Flunssaan liittyvää yskää voi seurata pari viikkoa, sillä valtaosin se paranee ilman toimenpiteitä. Jos vanhemmalla kuitenkin herää epäilys korvatulehduksesta, hengitysvaikeudesta tai keuhkokuumeesta, on syytä lähteä hoitoon.

Teksti: Maritta Välimäki, Oulunkylän apteekki, Helsinki
Lähde: Käypä hoito -suositus