Huolehdi jaloistasi

Hyvä jalkaterveys vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin, koska jalkojen haavat ja halkeamat ovat herkkiä tulehduksille.
Jalat tulee pestä päivittäin. Pesuaineeksi käy hapan pesuneste tai jos ihosi on kuiva, voit kokeilla myös perusvoidetta pesuaineen sijaan. Säännölliseen rasvaukseen sopivat jaloille tarkoitetut tuotteet. Kuiva iho kovettuu ja känsiintyy herkemmin kuin joustava rasvattu iho ja rasvattu iho kestää paremmin myös rasitusta.

Jalkatalkki auttaa pitämään hikoilevat jalat kuivina. Tietyt sairaudet kuten diabetes, reuma, nivelrikko, psoriasis ja alaraajojen valtimotauti aiheuttavat muutoksia jaloissa. Tällöin päivittäinen jalkojenhoito on tärkeä osa sairaudenhoitoa.

Näin kesällä tuttu vaiva ovat rakot, jotka syntyvät äkillisestä kuormituksesta ja hankaavista kengistä. Rakkoja voi hoitaa rakkolaastarilla, joka lievittää kipua, estää lisävaurioita ja pitää vauriokohdan puhtaana. Rakkoa ei kannata lähteä itse puhkaisemaan. Rakkojen hoitoon voi käyttää esimerkiksi silikonipintaista vaahtosidosta, joka ei tartu haavaan. Apteekkien valikoimassa on myös rakonestopuikkoja.

Kovettumien estämisessä paras tapa on säännöllinen rasvaus. Jalkavoiteiden lisäksi ja oheen voi valita myös kovettumarasvoja ja -laastareita, joissa on esimerkiksi karbamidia, joka auttaa sulattamaan kovettumia. Jos jalkapohjan iho on rikkoutunut, voi siihen muodostua syylä. Niiden hoitoon ja pehmennykseen on tarjolla esimerkiksi huoparenkaita paineen kevennykseen sekä jäädytyshoitoja, hoitokyniä ja liuoksia sekä -geelejä, jotka pehmentävät syylää.

Lähiapteekeista löytyy monipuolinen valikoima jalkojen hoitotuotteita kynsisaksista ja laastareista jalkavoiteisiin ja pesuaineisiin. Myös jalkasieneen on tarjolla itsehoitotuotteita. Apteekkien kattavaan jalkatuotevalikoimaan kuuluvat myös erilaiset jalkojen asentovirheitä korjaavat ja rasitusta keventävät tuotteet, joiden valinnassa apteekin henkilökunta on apunasi.

Teksti: apteekkari, farmasian tohtori Lenita Jokinen, Runosmäen apteekki.