Ihana, kavala aurinko

Pimeän kauden jälkeen kevätauringon voima voi yllättää. UV-säteilyltä kaipaavat suojaa paitsi iho myös silmät. Paras suoja ovat aurinkolasit. Lapset tarvitsevat niitä vielä enemmän kuin aikuiset.

Voimakas ultraviolettisäteily voi vaurioittaa silmiä. Vaikka talvi- tai kevätaurinko ei vielä rusketa, silmille UV-säteilyn määrä on jo huomattava. Siltä on vaikeampaa suojautua kuin kesällä, sillä alhaalta paistava aurinko osuu silmiin helpommin. Lumilomilla hohtavasta hangesta heijastuu jopa 80 prosenttia UV-säteistä, eivätkä lehdettömät puutkaan tarjoa varjopaikkoja.

– Aurinkolasien käyttö on tärkeää tähänkin vuodenaikaan. Silmät voivat ihon tavoin palaa auringossa. Jos keväthangilla hiihtää ilman aurinkolaseja, palamisen todennäköisyys on jo suuri. Yhtä lailla etelän lomilla vesi ja hiekka heijastavat, toteaa työnäköoptikko Christian Sundström MediOptik Oy:ltä.

Silmien kirvely, kuivuuden tai roskan tunne silmässä ja päänsärky ovat merkkejä siitä, että silmät ovat saaneet liikaa aurinkoa. Lumisokeudeksi kutsutun silmän sarveiskalvon tulehduksen oireita ovat silmien punoitus, valonarkuus, vetisyys ja kipu. Pitkäaikainen auringossa oleskelu voi tehdä samentumia mykiöön, mikä voi myöhemmällä iällä johtaa harmaakaihiin. Toistuva palaminen lisää myös silmän pinnan kasvainten riskiä.

Silmätippoja palovammoille

UV-säteily ja silmien siristely vanhentavat silmänympärysihoa. Luomien ihon rypistyminen ja silmän kudosten löystyminen voivat lisätä kuivasilmäisyyden oireita. Lievää palamista voikin kevään katu- ja siitepölykaudella olla vaikeaa erottaa kuivasilmäisyydestä.

Lievät vammat paranevat yleensä itsestään. Niitä voi hoitaa apteekkien ja optikkoliikkeiden kosteuttavilla silmätipoilla sekä suojaamalla silmät aurinkolaseilla. Parhaita ovat säilöntäaineettomat, geelimäiset tipat. Ensiapuna voi käyttää myös A-vitamiinivoidetta ja tulehduskipulääkettä.

Sundström kehottaa hakeutumaan silmälääkäriin, jos silmät alkavat särkeä ja näkö heikkenee, tai jos oireet ovat voimakkaita eivätkä mene ohi muutamassa päivässä.

Aurinkolasit tärkeimmät lapsille

Varsinkin lasten silmät on syytä suojata UV-säteiltä. Sundström kehottaa ottamaan aurinkolasit käyttöön viimeistään kirkkaina kevättalven päivinä. Lipallinen päähine antaa lisäsuojaa.

– Lasten silmien suojaaminen on aivan yhtä tärkeää kuin ihon suojaaminen palamiselta. Nuoren silmän mykiö on kirkas eikä se suodata säteilyä yhtä hyvin kuin aikuisen. Lasten silmien suojamekanismit eivät myöskään vielä ole täysin kehittyneet, Sundström selittää.

Parhaan suojan antavat polarisoivat ja täysin UVsuojatut linssit, jotka tunnistaa UV 100 %- tai UV 400 -merkinnästä. Polarisoivat lasit suojaavat heijastuksilta vesillä ja autoillessa. Suodatuksen eli peittävyyden mukaan linssit jaotellaan luokkiin 1–4. Lasten laseissa suositus on vähintään luokka 3, joka on peittävyydeltään noin 80–90 prosenttia.

– Pienemmille lapsille, vauvoista 4–5 ikävuoteen asti, suosittelen luokan 4 suodatusta, koska vain se suojaa kehittymätöntä silmää sataprosenttisesti auringon UV-säteiltä sekä ilmassa koko ajan esiintyvältä pidempiaaltoiselta UV- ja IR-säteilyltä, jota aikuisten ja isompien lasten silmät kestävät, Sundström täsmentää.

Lasien on oltava myös riittävän suuret, jotta ne suojaavat joka suunnasta. Monissa piilolinsseissäkin on UV-suodatin, mutta ne suojaavat vain osin silmän linssiä ja sarveiskalvoa. Sundström muistuttaa, että aurinkolaseissa on tärkeää myös linssin optinen laatu.

– Vääristävä muovilinssi halvoissa laseissa rasittaa lapsen silmän toimintaa, vaikka se muuten suojaisikin UV-säteilyltä.

Teksti: Päivi Savolainen