Ihon suojaaminen kannattaa

Vaikka kotoinen aurinkomme ei aina paahdakaan täysillä, on ihosyövän vaara todellinen myös Suomessa. Ihosyöpä johtuu lähes aina auringon UV-säteilystä. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein. Ensisijainen keino suojautua auringon säteilyltä on pysytellä varjossa ja suojata iho väljillä vaatteilla.

Auringon paistetta voi vältellä myös aurinkosuojatuotteilla, joiden suojakerroin on hyvä olla noin 30. Ne antavat iholle suojaa säteilyrasitukselta. Teho ei ole sataprosenttinen, joten niidenkään avulla ei auringossa voi oleilla pitkiä aikoja ilman palamisen vaaraa. Jokaisen iho on erilainen ja reagoi myös aurinkoon eri tavalla eli suojakertoimista ei pidä suoraan laskea aikaa, jonka auringossa voisi viettää.

Levitä reilusti

Tuotteet säilyvät noin vuoden avaamisesta, joten niiden kunto on hyvä tarkistaa edellisen kauden jäljiltä. Aurinkovoidetta ei kannata pihistellä, jotta luvattu suoja saavutetaan. Voidetta saattaakin kulua yllättävän paljon, jos suojaa koko kehon. Tuote on syytä levittää iholle noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ja sitä on hyvä lisätä viimeistään tunnin päästä. Uinnin ja suihkun jälkeen suoja pitää uusia. Hikoilukin huuhtoo iholta voidetta.

Monissa kasvovoiteissa on suojakerroin valmiina. Tällöin erillistä aurinkovoidetta ei tarvita. Jos sairastaa ihosyöpää tai kasvojen valovaurioita on hoidettu, on syytä käyttää aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on hyvä olla noin 60. Korkeammalla suojakertoimella voi estää myös maksaläikkien syntymistä.

Keväästä syksyyn

Aurinkosuojatuotteiden käyttöön liittyvät samat perusohjeet kuin aurinkolaseihinkin. Suojaa tarvitaan keväthangilta lähtien. Meillä toukokuusta elokuuhun auringonsäteily on intensiivisintä keskipäivän molemmin puolin noin neljään asti. Suojautumistarve alkaa, kun UV-indeksi ylittää luvun 3. UV-indeksilukuja voi seurata esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Suojatuotteita on hyvä käyttää kesällä myös pilvisellä säällä, koska osa UV-säteilystä tulee pilvien läpi.