Ikääntyvä iho kaipaa kosteutta

Vaihdevuodet näkyvät ja tuntuvat kokonaisvaltaisesti. Iho ja limakalvot ohenevat, kuivuvat ja iho saattaa kutista enemmän. Estrogeenitason lasku vaikuttaa varsinkin kasvojen ja kaulan ihoon sekä genitaalialueilla. Ikääntyvä iho kaipaakin kosteutta ja huolenpitoa. Aurinko on merkittävin ihoa vanhentava ulkoinen tekijä.

Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski Lääkärikeskus Aavasta ja Suomen Ihosairaalasta toteaa, että vaihdevuosien vaikutukset ihoon ja limakalvoihin ovat yhtenevät. Myös muut vaihdevuosioireet, kuten kuumat aallot ovat liitoksissa ihoon. Kuumien aaltojen aiheuttama punoitus ja kuumuus johtuvat ihon hiussuoniston laajenemisesta.

– Selvimmin vaihdevuodet näkyvät ihon kuivumisena ja ohenemisena ja iho voi kutista aikaisempaa enemmän, koska estrogeenin taso laskee ja talirauhasten toiminta heikkenee. Samalla iho ja limakalvot ohentuvat, iho rypistyy ja veltostuu. Ihon kimmoisuus vähenee, kun kollageenin ja elastaanin määrät laskevat. Tutkimusten mukaan valkoihoisilla kollageenin määrä laskee jopa 30 prosenttia viiden vuoden aikana vaihdevuosien alussa. Jatkossa lasku on noin kaksi prosenttia vuodessa, Kiiski kertoo.

Tummaihoisilla vaihdevuosien vaikutus ihoon on vähäisempää.

Ihon kimmoisuuden heikkenemiseen vaikuttaa myös se, että estrogeenin väheneminen voi heikentää kosteutta sitovan hyaluronihapon muodostusta.

Kiiski muistuttaa, että ihon muutokset ovat ikääntyessä luonnollisia asioita, koska hormonitoiminta muuttuu. Ihon vanhenemista voi kuitenkin hidastaa vähentämällä esimerkiksi aurinkoaltistumista. Muutkin terveyttä ja hyvää oloa tukevat elintavat, kuten monipuolinen, runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio ja riittävä uni näkyvät ihon hyvinvoinnissa. Tupakointi on haitallista, koska se kuivattaa ihoa ja tekee sen harmaaksi. Nautitun alkoholin määräkin on hyvä pitää kohtuullisena.

AURINKOSUOJA TÄRKEIN

Ihon vanhenemiseen voi vaikuttaa. Aurinkosuoja on tärkein yksittäinen tekijä, ja varsinkin kasvot, kaula, käsivarret ja sääret tulisi suojata erittäin hyvin. D-vitamiinin saantiin voi harkita kesällä vartin mittaista auringossa oleskelua, mutta vain harvoin. Silloinkin pitää ainakin kasvoissa käyttää aurinkosuojaa. Muina vuodenaikoina D-vitamiinilisä kannattaa ottaa purkista ja sitä kannattaa harkita myös kesäisin aurinkoaltistuksen sijaan. Ruskettumiseen tähtäävä ihon grillaaminen on aina haitallista.

– Ihon suojaaminen auringolta kannattaa aloittaa vaihdevuosien aikana, vaikkei sitä olisi aiemmin tehnyt. Elinikäinen suojautuminen on parasta, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä, Kiiski muistuttaa.

KOSTEUTTA JA ANTI-AGEING-TUOTTEITA

Ihon muutokset ovat osa ikääntymistä, mutta muutoksia hidastamalla voi samalla edistää omaa hyvinvointiaan. Ihotautilääkärit keskittyvät työssään ihon nykyhetken oireiden hoitoon. Näin esimerkiksi vanhenevan ihon hoidon avulla voidaan vaikuttaa laajemminkin vaihdevuosien aiheuttamiin vaivoihin ja parantaa elämänlaatua.

– Ihon vanhenemisen hidastumisesta on saatu näyttöä esimerkiksi Anti-ageing-voiteiden A-vitamiini-johdannaisista, kuten retinolista. C-vitamiiniseerumia voi harkita esimerkiksi kuuriluonteisesti. Muutaman kuukauden mittaisissa tutkimuksissa on osoitettu myös kollageeniravintolisistä olleen hyötyä, Kiiski kertoo.

Hän mainitsee lisäksi ihon kimmoisuuden ja rakenteen parantamisen avuksi laserhoidot sekä pistoshoidot hyaluronihapolla, poly-L-maitohapolla ja kalsiumhydroksiapatiitilla.

Kiiski antaa muutaman ihonhoitovinkin vaihdevuosi-ikäisille. Auringolta suojautuminen on ykkösasia ja varsinkin kasvojen suojaaminen. Tärkeää on muistaa myös kosteuttaa ihoa, ja kosteusvoiteen alle voi kasvoilla harkita hyaluronihapposeerumia.

– En puhdistaisi ikääntyvää ihoa aggressiivisilla kuorinta-aineilla enkä käyttäisi ohenevan ihon puhdistuksessa pesuharjaa tai karkeita pesusieniä.

HORMONIKORVAUSHOIDOSTA APUA

Kiisken mielestä hormonikorvaushoitojen positiivisesta vaikutuksesta ihoon puhutaan liian vähän.

– Hormonikorvaushoitojen on todettu 12 kuukauden tutkimusjaksolla lisänneen ihon paksuutta 30 prosenttia
valkoihoisilla naisilla. Vastaavasti toisen tutkimuksen mukaan ihon kollageeni lisääntyi kuudessa kuukaudessa yli kuusi prosenttia. Nämä vaikutukset saatiin, kun iho ei ollut voimakkaasti auringon vanhentama. Tässäkin aurinkosuojauksen merkitys korostuu. Ryppyjen muodostumiseen hormonikorvaushoidolla ei kuitenkaan tutkimusten mukaan saatu merkittävää hyötyä, Kiiski toteaa.

Teksti: Johanna Pelto-Timperi

Kuva: Dreamstime