Juhlamaljoja harkitusti

Lääkkeiden ja alkoholin yhteiskäytössä on hyvä olla tarkkana.

Alkoholin kohtuullisella käytöllä ei yleensä ole vaikutusta lääkkeiden tehoon. Kohtuullista käyttöä on esimerkiksi satunnaisen sauna oluen nauttiminen tai lasillinen viiniä aterian yhteydessä.

Alkoholin nauttiminen keskushermostoa lamaavien kolmiolääkkeiden kanssa on kuitenkin vaarallista, koska lääkkeiden vaikutus tehostuu yhteiskäytössä. Seurauksena voi olla sekavuutta ja jopa hengenvaarallinen hengityspysähdys. Näitä lääkkeitä ovat muun muassa voimakkaat kipulääkkeet, kuten opioidit, lihaksia rentouttavat lääkkeet, uni- ja nukahtamislääkkeet sekä rauhoittavat lääkkeet. Näiden lääkkeiden kanssa alkoholia ei pidä käyttää lainkaan.

Antibioottikuurien aikana voi yleensä nauttia alkoholia kohtuullisesti, kunhan muistaa ottaa lääkkeen säännöllisesti. Poikkeuksen tekee metronidatsoli, joka voi aiheuttaa antabusreaktion kaltaisia oireita, kuten voimakasta pahoinvointia. Kuurin aikana ja vielä pari päivää sen jälkeenkin on hyvä olla nauttimatta yhtään alkoholia.

Kipulääkkeistä parasetamoli sopii yleensä vatsaystävällisenä useimmille. Se on myös verenohennuslääkkeitä
käyttävien ensisijainen kipulääke. Parasetamolin ja alkoholin yhteiskäyttöä on kuitenkin syytä välttää, jotta parasetamolin maksahaitat eivät voimistu. Tulehduskipulääkkeet eli ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo voivat alkoholin kanssa käytettyinä lisätä ruoansulatuskanavaan kohdistuvaa haittaa.

Alkoholin suurkulutus voi olla ongelma monen lääkkeen kanssa. Alkoholi voi tehostaa liiallisesti muun muassa verensokeria alentavien lääkkeiden vaikutusta jaolla näin haitallista. Alkoholin käyttö verenpainelääkkeiden kanssa voi laskea liikaakin verenpainetta.

Juhlimisen jälkeistä huonoa oloa helpottaa parhaiten elimistön suola- ja nestetasapainon palauttaminen veden, kivennäisveden tai nesteytystablettien avulla. Lääkkeistä ei välttämättä ole yhtä isoa apua. Parasetamolia ei kannata maksavaurioiden takia käyttää alkoholin aiheuttamassa päänsäryssä.

Kaikkiin tilanteisiin sopivan, yksiselitteisen ohjeistuksen antaminen lääkkeiden ja alkoholin yhteiskäytöstä on vaikeaa. Kehotankin kysymään asiasta tarkemmin apteekin henkilökunnalta. On turha pelätä leimautumista – päinvastoin kysyjähän nostaa esiin tärkeän asian ja osoittaa ottavansa vastuun lääkityksensä onnistumisesta. Toivotan nautinnollisia juhlapyhiä!

Teksti: Apteekkari Minna Huupponen, Kokemäen apteekki

Kuva: Dreamstime