Kosteutta ja suojaa kesäiholle

Auringonvalo rauhoittaa herkkää ja atooppista ihoa ja kohentaa yleensä myös rasvoittuvan ihon kuntoa. Ihotyypistä riippumatta iho kaipaa kesällä paljon kosteutta ja suojaa.

Kesäihon kuivuuden saa kuriin kosteuttavan emulsiovoiteen, kuten apteekin kevyemmän perusvoiteen, päivittäisellä käytöllä. Erityishuomiota iho voi tarvita auringossa vietetyn päivän jälkeen, jolloin sitä rauhoittavat perusvoiteiden lisäksi hajusteettomat after sun -tuotteet.

Hajusteettomia tuotteita kannattaa suosia kesällä muutenkin, sillä jotkin hajusteet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita auringonvalon vaikutuksesta. Useilla apteekin kosmetiikkasarjoilla on Allergia- ja Astmaliiton myöntämä Allergiatunnus. Sillä merkityt tuotteet eivät sisällä muitakaan ihoa ärsyttäviä kemiallisia ainesosia.

SUOJAA VALOVAURIOILTA

Kosteutuksen lisäksi kesäiho tarvitsee suojaa auringon UV-säteilyltä. Sekä UVA- että UVB-ultraviolettisäteet ovat vahingollisia. Polttavammat UVB-säteet voivat vaurioittaa uloimpaa ihokerrosta ja aiheuttaa tulehdusreaktioita ja palamista. UVA-säteet tunkeutuvat syvemmälle ihoon ja aiheuttavat valovaurioita. Vaarassa on varsinkin lasten ja nuorten herkkä ja ohut iho, sillä lapsena tai nuorena palaminen on merkittävä ihosyövän riskitekijä.

Apteekissa on laaja valikoima tutkittuja ja turvallisia auringonsuojatuotteita: voiteita, emulsioita, suihkeita, puikkoja, öljyjä ja geelejä. Niissä on kahdentyyppisiä UV-suodattimia. Absorboivat eli kemialliset suodattimet imevät ultraviolettivaloa itseensä ja muuntavat sen turvalliseksi lämmöksi. Heijastavat eli fysikaaliset suodattimet heijastavat UV-säteilyä pois iholta.

Apteekin valikoimaan kuuluu myös lapsille suunnattuja, korkean suojakertoimen (SPF ≥ 30) tuotteita. Sekä kemialliset että fysikaaliset suodattimet ovat turvallisia, mutta hyvin herkälle iholle kannattaa valita fysikaalinen suoja. Aurinkovoidetta tulee lisätä kahden tunnin välein ja aina uimisen jälkeen. Alle puolivuotiaille aurinkosuojatuotteita ei kuitenkaan suositella lainkaan, ja alle kaksivuotiaille harkiten.

HOIVAA ÄRTYNEELLE IHOLLE

Auringonsuojatuotteista on apua myös yleisen vaivan, aurinkoihottuman, torjunnassa. Aurinkoihottuma ilmenee esimerkiksi punoituksena ja poltteluna sekä pieninä, kutisevina pisteinä tai rakkuloina. Useimmiten sitä on kasvoissa, rinnassa, hartioissa ja käsivarsissa.

Jos iho kuitenkin palaa tai ihottuma iskee varotoimista huolimatta, ihoa voi rauhoittaa perusvoiteella ja miedolla hydrokortisonivoiteella. Kipuun voi tarvittaessa ottaa tulehduskipulääkettä. Palamisen jälkeen auringolta on suojauduttava entistä tarkemmin, sillä palanut iho palaa helposti uudelleen.

Mieto hydrokortisonivoide sopii myös moneen muuhun kesäkiusaan allergioista hyönteisten pistoihin. Kovan kutinan tai tulehduksen hoitoon tehokkaampia ovat lääkevoiteet. Apteekin koulutettu henkilökunta neuvoo mielellään omalle tai perheenjäsenesi iholle sopivien tuotteiden valinnassa.

Itse pidän Acon aurinkotuotteista, esimerkiksi Aco Sun Body Spray ja Aco After Sun Milk ovat hyviä tuotteita. Ja kosteutukseen kesäiholle Aqualan L, sitä täytyy olla aina mökkikassissa mukana!

Teksti: Apteekkari Kati Vartiainen, Luopioisten Apteekki

Kuva: Dreamstime