Lääkekaappi kuntoon
Loppuvuoden herkutteluhetkiä odotellessa on hyvä aika tarkistaa kodin lääkekaapin sisältö. Esimerkiksi närästyslääkkeistä saa apua vatsan hyvinvointiin. C-vitamiini taas auttaa pysymään pirteänä talven pimeydessä.
Näin juhlapyhien alla on hyvä täydentää ajoissa kodin lääkekaapin sisältö. Itsestään ja perheestä huolehtiminen on tärkeää vuoden ajasta riippumatta, joten lääkekaappikin on syytä tarkistaa säännöllisesti.
Kotoa tulee löytyä reseptilääkkeiden lisäksi kipu- ja flunssavalmisteet, sidetarpeet sekä desinfiointiaine. Lapsiperheiden varmuusvarastoon on hyvä kuulua hiili tabletit sen varalta, että lapsi erehtyy ottamaan aikuisten lääkettä. Ja jos matka lähimpään apteekkiin on pitkä, voi kotona olla elektrolyyttivalmistetta, millä voi pitää huolta nestetasapainosta, mikäli joku perheenjäsenistä sairastuu äkilliseen vatsatautiin.
Hyvä käsihygienia on aina tärkeää ja sitä ei sovi unohtaa pyhien aikanakaan. Käsidesiä onkin syytä pitää mukana niin ostoksilla kuin kyläilyreissuillakin. Apteekeissa on tarjolla myös käteviä, laukkuun mahtuvia pikkupulloja.
Koska kuume ja kurkkukipu voivat tulla yllättäen, on kotona hyvä olla valmiina kuumetta alentavia särkylääkkeitä. Flunssaista oloa voi helpottaa flunssalääkejauheilla ja nenäsumutteilla. Flunssan ehkäisyyn voi käyttää esimerkiksi sinkkivalmisteita.
Jos jouluna tai uutenavuotena tulee herkuteltua liikaa, voivat vatsahapot kertoa olemassaolostaan. Närästys aiheutuukin usein siitä, että vatsassa on suuri määrä ruokaa tai on nautittu ärsyttäviä ruokia tai juomia. Närästyslääkkeillä voidaan hoitaa tilapäisiä närästysoireita. Iäkkäille suositellaan ensisijaisesti protonipumpun estäjiä. Jos närästys jatkuu pitkään, on syytä hakeutua lääkäriin. Vatsan hyvinvointia voi edistää myös nauttimalla säännöllisesti maitohappobakteereja.
Talven pimeydessä saattaa uupumus ja väsymys päästä valloilleen. C-vitamiini on oiva keino edistää jaksamista. Ja koskaan ei voi liikaa muistuttaa D-vitamiinin tärkeydestä, koska sen saanti talvella on vähäistä. Lapsille ja iäkkäille suositellaan D-vitamiinin käyttöä ympäri
vuoden.
Teksti: Lasse-Pekka Häkkinen, Pyhäjärven Apteekki
Kuva: Dreamstide