Lääkekuurin aikana alkoholia harkiten
Pikkujouluaikaan monen kohtuukäyttäjänkin alkoholinkulutus kasvaa hetkellisesti. Lääkekohtainen ohjeistus kannattaakin tarkistaa ennen alkoholin nauttimista.
Lääkkeiden ja alkoholin yhteiskäyttöä tulee mahdollisuuksien mukaan välttää. Jos kuurin aikana ottaa lasin viiniä tai pullollisen olutta, ei syytä huoleen yleensä ole. Osa lääkkeistä voi kuitenkin yhdessä alkoholin kanssa aiheuttaa jopa hengenvaarallisen tilan. Sellaisia ovat etenkin keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet, kuten rauhoittavat lääkkeet, lihasrelaksantit, opioidit ja unilääkkeet. Niiden käytön yhteydessä alkoholista tulee pidättäytyä kokonaan. Myös monelle tuttu parasetamoli kasvattaa alkoholin kanssa käytettynä maksavaurion riskiä.
Vaikka useimmilla antibiooteilla ei ole yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa, on niidenkin joukossa poikkeuksia. Esimerkiksi metronidatsoli ja tinidatsoli aiheuttavat yhdessä alkoholin kanssa antabusreaktion eli kasvojen punoitusta, päänsärkyä, kuumotusta, verenpaineen laskua ja oksentelua. Näiden lääkkeiden käyttäjien on pidättäydyttävä alkoholista vielä muutama päivä kuurin jälkeen.
Alkoholi laajentaa pintaverisuonia ja alentaa sitä kautta verenpainetta. Verenpainelääkitystä käyttäville se voi aiheuttaa huimausta erityisesti hoidon alkuvaiheessa.
Vaikka suoranaista yhteisvaikutusta ei olisikaan, alkoholin käyttö voi hidastaa terveydentilan paranemista. Se voi myös heikentää lääkeaineiden imeytymistä. Jatkuva tai runsas alkoholin käyttö voi ylikuormittaa maksaa. Yhteiskäytön riskit on aina selvitettävä etukäteen esimerkiksi lääkäriltä tai apteekista.
Teksti: Apteekkari Sirpa Peura, Malmin Apteekki
Lähde: www.paihdelinkki.fi