Lapsen talvi-iho rakastaa rasvaa

Lapsen ihon kuivuminen talvella on tavallista. Etenkin atooppinen iho janoaa perusvoidetta.

Auringonvalo rauhoittaa herkän ja atooppisen ihon kesäksi, mutta kylmät syyssäät, sisätilojen lämmitys ja vaatetuksen lisääntyminen näkyvät tuota pikaa lastenkin iholla. Pelkkä kuiva iho ei kuitenkaan tarkoita atooppista ihottumaa. Mistä kutisevan ihotaudin tunnistaa?

– Atooppinen ihottuma on krooninen sairaus, jonka oireet voivat vaihdella ilman selkeää syytä. Sille on tyypillistä ihon kuivuus, hilseily ja punoitus. Iho voi myös tulehtua ja rikkoutua, kertoo terveydenhoitaja Sari Aaltonen Brahen neuvolasta Turusta.

15-20 PROSENTILLA

Atooppista ihottumaa potee jopa 15–20 prosenttia lapsista. Vaippaikäisillä sen lempipaikkoja ovat päälaki, kasvot, vartalo ja raajojen ulkosyrjät. Isommilla lapsilla kutisee taipeissa, silmäluomilla ja kaulan alueella.

Aaltonen kertoo, että Käypähoito-suositusten mukaan atooppisen ihon hoidossa tärkeintä on säännöllinen rasvaus perusvoiteella kerran tai kaksi päivässä. Kesällä riittää usein vesipitoinen emulsiovoide, mutta kuivalle ja hilseilevälle talvi-iholle on paikallaan rasvaisempi voide. Allergia-, iho- ja astmaliiton Allergiatunnus takaa, ettei tuote sisällä hajusteita, väriaineita tai muita yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia.

Peseytyä voi normaalisti, kunhan huolehtii rasvauksesta. Perusvoiteet sopivat myös ihon ja hiusten pesuaineeksi. Tulehduksellisen ihottuman taltuttaa jaksottainen, kuuriluontoinen paikallishoito miedolla kortisonivoiteella.

– Suurin osa iho-ongelmista voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa neuvolassa tai terveysasemalla. Jos kotikonstit eivät auta eikä iho reagoi hoitoon, on syytä ottaa yhteyttä lastenlääkäriin tai ihotautilääkäriin.

VASTA ULKOILUN JÄLKEEN

Kiusaa ihottuma tai ei, lapsen talvi-iho nauttii huolenpidosta siinä missä aikuisenkin. Pakkaspäivinä pienen ulkoilijan iho on hyvä suojata säänmukaisella vaatetuksella. Jos haluaa käyttää suojavoiteita, niiden tulisi olla täysin vedettömiä. Ihon voi rasvata myös ulkoilun jälkeen. Rohtuneille huulille voi sipaista perusvoidetta, vaseliinia tai huulivoiteita.

– Ulkoilu- tai pakkasvoiteita ei enää suositella käytettäväksi, vaan oma hyvinvoiva iho suojaa parhaiten pakkaselta, Aaltonen muistuttaa.

Teksti: Päivi Savolainen