Lapsiperhe apteekissa

Apteekit tarjoavat monenlaista apua lapsiperheiden arkeen ja terveyteen. Lapsen hyvinvointiin on hyvä valita heille suunnattuja hellävaraisia tuotteita.

Toistuvat infektiot, nuha ja kuume, syylät, vatsavaivat sekä täit ja kihomadot ovat lapsi-perheiden arkea puhumattakaan haavoista ja kuhmuista. Aina pelkkä puhaltaminen ja laastari eivät riitä, joten lapsiperheen lääkekaapissa olisikin hyvä olla apteekista saatavat perustarpeet valmiina, kun jotain sattuu tai lapsi sairastuu.

Lapsiperheet ovat apteekeissa tärkeä asiakasryhmä, jonka tarpeisiin haluamme erityisesti paneutua. Lapset tarvitsevat hellävaraiset tuotteet ja vaihtoehdon muun muassa nieltäville tableteille. On myös tärkeää tehdä hoidosta ja apteekkiasioinnista mahdollisimman miellyttävää lapselle, että hän jatkossakin suhtautuu siihen myönteisesti, mikä parantaa hoitojen onnistumista. Oman lapsen erityistarpeisiin kannattaa kysyä apua ja neuvoja apteekin henkilökunnalta.

Apteekin hyllyltä löytyy tarjontaa esimerkiksi lapsille suunnatuista monivitamiineista ja maitohappobakteereista, joilla voi tukea lapsen hyvinvointia ja vastustuskykyä. D-vitamiinilisää suositellaan talviaikaan kaikille, ja erityisesti lapsen kasvun ja kehityksen varmistamiseen vauvaiän jälkeenkin. D-vitamiinitipat sopivat vauvoille ja isommille lapsille voi valita hyvänmakuiset puru- tai imeskelytabletit. Jos perheessä on käytössä D-vitamiinia sisältävä monivitamiinivalmiste, ei D-vitamiinilisää tarvitse erikseen ottaa.

KIPUUN, KUUMEESEEN JA HAAVOIHIN

Lapsiperheissä voi tilanne olla toisinaan raskas, kun samaan aikaan saattaa olla monta lapsipotilasta ja taudit tarttuvat myös vanhempiin. Huolta lisää se, että riskiryhmiin kuuluviin isovanhempiin tulee pitää yhteyttä vain terveenä. Flunssan hoitoon lapsilla riittää nesteen nauttimisesta ja levosta huolehtiminen ja pienimpien nenän niistämisessä voi apuna käyttää apteekista saatavia niinsanottuja nenäimureita.

Infektioihin liittyvä kuume on lapsilla tavanomaista, sitä voi tarvittaessa helpottaa kuumelääkkeellä. Alle
kolmen kuukauden ikäisen lapsen kuumeillessa on hyvä mennä lääkäriin. Korvatulehdukseen liittyvää kipua kannattaa lievittää kipulääkkeellä ja nopeasti vaikuttavalla puuduttavalla korvatipalla. Lapsille sopivia kipu- ja kuumelääkkeitä löytyy muun muassa nestemäisinä, liukenevina tabletteina ja peräpuikkoina. Apteekin henkilökunta opastaa mielellään kipu- ja kuumelääkkeen valinnassa lapsen iän mukaan.

Jos kuumeisen lapsen nesteensaanti huolettaa, voi käyttää nesteytysvalmisteita, jotka sopivat käytettäväksi myös ripulin ja vatsataudin yhteydessä ja usein niitä nimitetäänkin ripulijuomiksi. Nesteytysjuomat voivat olla tarpeen myös hellejaksoilla, jos juominen on jäänyt rannalla tai auringossa leikkiessä vähäiseksi.

Haavat ja mustelmat ovat myös lapsiperheissä tuttuja juttuja, ja apteekeissa onkin tarjolla laastarien kirjo, joista löytyy sopiva malli lapsen mieltymyksen mukaan joko eläinhahmoista tai animaatioiden seikkailijoista. Myös helposti irrotettavat haavasidokset ja kirvelemättömät desinfiointivalmisteet sekä tikunpoistoon sopivat pinsetit kannattaa valita lapsiperheen lääkekaappiin.

ARKISTA HYVINVOINTIA

Terveenä pysyminen on lapsiperheen yksi tärkeimmistä arjessa selviytymisen osatekijöistä. Apteekin palveluilla ja tuotteilla voi helpottaa perheitä sairastumisen ja arjen kolhujen parantamisessa. Monipuolisen ravinnon ja levon rinnalla hyvinvoinnin lisäämisessä auttavat lapsille ja koko perheelle sopivat hellävaraiset pesunesteet, kosteusvoiteet, hammastahnat ja aurinkosuojatuotteet.

Itse olen huomannut, että kun lapset tottuvat pienestä pitäen terveellisiin rutiineihin, muodostuu niistä myönteisiä kokemuksia. Tässä auttavat esimerkiksi lapsille sopivat tuotteet. Lapset saattavat jopa muistuttaa vanhempia, että ”meidän vitamiinit on loppu” tai ”hampaat on pesemättä”.

Teksti: Apteekkari Kaisa Enkovaara, Kosken apteekki

Kuva: Dreamstime