Närästys kuriin jouluna

Joulun herkut ja ateriarytmi altistavat närästykselle. Vaivaa pystyy onneksi ennaltaehkäisemään, ja oireita voi helpottaa itsehoitotuotteilla.

Närästyksessä hapan mahaneste nousee ruoka torveen. Oireita ovat muun muassa polttava kipu tai epämiellyttävä tuntemus rintalastan takana. Närästys on yleinen vaiva. Jos närästys on toistuvaa ja mahaneste nousee ruokatorveen, on syynä refluksitauti.

Hyvä keino närästyksen ehkäisemisessä on joulunakin vähentää rasvaisten ruokien syömistä, koska ne vaikeuttavat ruokatorven alaosan sulkijalihasten toimintaa. Närästys pysyy kurissa myös välttämällä vatsaa ärsyttäviä ruoka-aineita, kuten happamia juomia, sitrushedelmiä, kahvia ja alkoholia.

MALTTIA HERKUTTELUUN

Useimmiten närästyksen syynä on se, että on syöty liikaa ja juuri rasvaisia ruokia. Jouluna kannattaakin syödä maltillisesti ja noudattaa normaalia ruokailurytmiä. Syömisen jälkeen on hyvä valita löysät vaatteet ja lähteä vaikka pienelle kävelylenkille. Liian rankka liikunta saattaa kuitenkin pahentaa tilannetta. Makuulla oleminen voi lisätä närästystä, joten olisi hyvä olla syömättä 2–3 tuntia ennen nukkumaan menemistä. Levossa oloa helpottaa, kun sängyn pääpuolta nostaa ylöspäin.

APTEEKISTA APUA VAIVAAN

Apteekista löytyy ilman reseptiä useita valmisteita, jotka on tarkoitettu närästyksen tilapäiseen itsehoitoon. Närästykseen saa apua esimerkiksi hapon eritystä estävillä lääkkeillä eli protonipumpun estäjillä tai H2-reseptorin salpaajilla. Iäkkäille sopivat parhaiten protonipumpun estäjät. Oireita voi helpottaa myös happoa neutraloivilla happolääkkeillä eli antasideilla ja antasidi-alginaattiyhdistelmillä. Lähiapteekkien henkilökunta auttaa sinua valitsemaan oikean tuotteen.

On hyvä muistaa, että ilman reseptiä saatavia lääkkeitä saa käyttää päivittäin pakkauksen ohjeen mukaisesti korkeintaan kaksi viikkoa. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos närästys jatkuu pitkään, eikä itsehoidosta ole apua.

Joulu on kerran vuodessa, joten herkutellaan hyvällä omalla tunnolla. Jos kuitenkin menee överiksi, niin apua löytyy apteekista!

Lue lisää: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00052

Teksti: Minna Jaanson, Apteekki Prisma Länsikeskus, Turku

Kuva: Dreamstime