Nyt on D-vitamiinilisän aika

Saamme D-vitamiinia auringosta parhaimmillaan maaliskuusta lokakuuhun. Varsinkin lapsille ja iäkkäille suositellaan D-vitamiinivalmisteiden käyttöä läpi vuoden. Syksyn pimetessä on kaikkien hyvä miettiä, pitäisikö kesän hupenevia varastoja täydentää D vitamiinilisän avulla.

Tarvitsemme D-vitamiinia luuston lujittamiseen sekä suoliston ja munuaisten kaliumtasapainonsäilyttämiseen. Lisäksi se tehostaa raudan, sinkin ja magnesiumin imeytymistä. D-vitamiininosuutta puolustusjärjestelmämme infektioherkkyyteen on tutkittu myös paljon.

D-vitamiinilisä on tarpeen kaikenikäisille vuoden pimeimpänä aikana, koska kesällä saadut varastot tyhjenevät nopeasti. D-vitamiinilisä on tärkeä läpi vuoden lapsille riisitaudin ehkäisemiseksi. D-vitamiini auttaa ikääntyneillä osteoporoottisten murtumien ehkäisyssä. Lonkan ja selkärangan murtumat ovat kivuliaita ja pitkällisiä vaivoja.

Rasvaliukoinen D-vitamiini on meille välttämätön, joten pimeänä vuodenaikana tarvitsemme D-vitaminilisää, vaikka ruokavaliomme olisi monipuolinen. Oman D-vitamiinitasonsa voi mittauttaa laboratoriossa, mutta D-vitaminoitujen elintarvikkeiden lisäksi voi turvallisesti nauttia 10 μg D-vitamiinilisää päivässä.

Ruokaviraston saantisuositus on 10 μg vuorokaudessa niin lapsille kuin aikuisillekin. Virasto suosittaa D-vitamiinilisää alle 18-vuotiaille sekä raskaana oleville ja imettäville 7,5–10 μg vuorokaudessa ja yli 75-vuotiaille 20 μg vuorokaudessa. Muille suositellaan D-vitamiinilisää tarpeen mukaan, ravinnosta ja auringossa oleskelusta riippuen.

Suositukset vaihtelevat ja osa lääkäreistä suosittelee esimerkiksi 20 μg D-vitamiininlisän päiväsaantia kaikille aikuisille, vaikka ruuastakin saisi D-vitamiinia. Yleisen käsityksen mukaan 100 μg on turvallinen aikuisten päiväannoksen yläraja.

Teksti: Apteekkari Minna Jaanson, Prisma Länsikeskuksen Apteekki, Turku