Onko kuumetta?


Kuume kertoo elimistössämme olevasta infektiosta. Kuumeen rajana voi pitää 38:aa astetta, mutta lukemat ovat yksilöllisiä. Kuumeen mittaukseen on olemassa erilaisia mittareita perinteisestä mallista digitaalisiin mittareihin.

Kuumemittari kannattaa valita oman mieltymyksen ja helppokäyttöisyyden mukaan. Perinteinen ravistettava mittari voi tuntua luontevalta, mutta digitaalisia mittareita käytetään yhä enemmän niiden helppouden takia. Lapsiperheissä puolestaan voidaan suosia nopeaa korvakuumemittaria. Toisinaan on kätevintä käyttää otsalämpömittaria, jonka mittaus ei välttämättä ole niin tarkka muihin verrattuna.

Lapsille on tarjolla omia värikkäitä kuumemittareita, joiden kanssa tuloksen saa jo puolessa minuutissa. Pienillä lapsilla suositellaan lämpö mittatavaksi peräsuolesta.

Kuume tulee mitata ohjeiden mukaan ja esimerkiksi digitaalista mittaria kannattaa pitää kainalossa vielä piippauksen jälkeenkin. Jotta tulos olisi oikea, on perinteistä ja digitaalista mittaria hyvä pitää kainalossa ainakin viisi minuuttia ja mielellään kymmenen minuuttia. Kainalon lisäksi lämmön voi mitata suusta tai peräaukosta, koska limakalvo kertoo lämmönsiirtymän ihoa nopeammin. Ruumiinlämpö myös vaihtelee eri paikoista mitattuna, joten mittausajassakin on eroja.

Apteekkien valikoimassa on valittavana luotettavia malleja. Apteekin henkilökunta auttaa valitsemaan oikeanlaisen mittarin.

Tässä Turun XV Apteekki Tampereentien vinkit kuumemittarin valintaan:

Digitaaliset kuumemittarit
APTEQ Digitaalinen kuumemittari ja APTEQ Digitaalinen kuumemittari joustavalla kärjellä ovat koko perheen yleiskuumemittareita. Lämmön voi mitata kainalosta, suusta tai peräaukosta.
Pharmacare Digitaalinen kuumemittari, yleiskuumemittari kokoperheelle joustavalla kärjellä.

Korvakuumemittarit
APTEQ Korvakuumemittari on nopea ja helppokäyttöinen kuumemittari koko perheelle.
OMRON Gentle Temp 521 -korvakuumemittari on nopea kuumemittari, jolla voi mitata myös pintalämpötiloja.

Perinteinen kuumemittari
Geratherm Easy Flip on elohopeaton kuumemittari lämmön mittaamiseen kainalosta, suusta tai peräaukosta, mukana ravisteluapu.

Tuotteet saattavat vaihdella apteekeittain.

Teksti: Johanna Pelto-Timperi

Kuva: Dreamstime