Pikkuväki piiloon porotukselta!

Lapsen ja nuoren herkkä iho tarvitsee suojaa auringon haitalliselta UV-säteilyltä. Siinä tärkein rooli on varjolla ja vaatetuksella. Aurinkosuojatuotteet auttavat.

Lapsena tai nuorena palaminen on merkittävä ihosyövän riskitekijä. Saamme noin neljäsosan aurinkoaltistuksestamme 19 vuoden ikään mennessä.

Ihotautilääkäri Johanna Förster Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasemalta kertoo, että lapsen herkkä ja ohut iho saavuttaa oman ihotyypin mukaisen UV-säteilyn sietokyvyn vasta teini-iässä. Palaminen aiheuttaa lapselle suurempaa vahinkoa siksikin, että lapsen ihon pinta-ala suhteessa painoon on suurempi kuin aikuisten.

Pienten lasten iho tulisi ensisijaisesti suojata auringolta vaatteilla, päähineillä ja etenkin keskipäivällä varjossa pysymällä. Vauvojen lämmönsäätelyjärjestelmä ei ole vielä kehittynyt, joten heidät on lämpöhalvausriskin vuoksi pidettävä täysin poissa auringosta. On tärkeää suojata myös lasten silmät aurinkolaseilla.

– Aikuisten esimerkki itsensä suojaamisessa on lapselle tärkeä malli ja kannustin, Förster muistuttaa.

OTA AVUKSI AURINKOSUOJA

Korkean suojakertoimen aurinkosuojatuotteet ovat turvallinen tapa suojata lapsen ihoa, jos vaatteet eivät riitä.

– Lapsille saa käyttää vain lapsille tarkoitettuja aurinkosuojatuotteita, joissa on erityisesti otettu huomioon lapsen ohuen ihon suurempi läpäisevyys ja valittu mahdollisimman turvalliset vaikuttavat aineet. Niiden käyttö ei ole vaarallista. Palaminen ja ihosyöpäriskille altistuminen ovat, Förster toteaa.

Vahinkoa aiheuttavat sekä auringon UVA- että UVB-ultraviolettisäteet. UVB-säteet ovat polttavampia ja vaurioittavat uloimman ihokerroksen soluja, mikä aiheuttaa tulehdusreaktioita ja palamista. UVA-säteet tunkeutuvat syvemmälle ihoon aiheuttaen valovaurioita.

Aurinkosuojatuotteiden UV-suodattimet torjuvat vahingollisen säteilyn pääsyä iholle. UV-suodattimia on kahdentyyppisiä. Absorboivat eli kemialliset suodattimet imevät ultraviolettivaloa itseensä ja muuntavat sen turvalliseksi lämmöksi. Heijastavat eli fysikaaliset suodattimet heijastavat UV-säteilyä pois iholta.

Försterin mukaan lapsen herkän ja ohuen ihon kemikaalikuorma kannattaa minimoida, mutta sekä kemialliset että fysikaaliset suodattimet on todettu turvallisiksi lapsille. Alle puolivuotiaille aurinkosuojatuotteita ei kuitenkaan suositella lainkaan, ja alle 2-vuotiaillekin harkiten.

– Jos iho on hyvin herkkä, kannattaa valita fysikaalinen suoja. Vauvojen iho on syytä suojata ensisijaisesti vaatteilla ja varjolla, ja vain erityistilanteissa käyttää fysikaalisia aurinkosuojavoiteita, Förster lisää.

HOIDA LAPSEN PALANUTTA IHOA

Aurinkosuojatuotteita on erilaisia: voiteita, emulsiovoiteita, suihkeita, puikkoja, öljyjä ja geelejä. Apteekin valikoimaan kuuluu erityisesti lapsille kehitettyjä, erittäin korkean suojakertoimen tuotteita (SPF ≥ 30). Allergiamerkityt tuotteet eivät sisällä ihoa ärsyttäviä kemiallisia ainesosia, kuten voimakkaita hajusteita. Tuotteen sopivuutta on aina hyvä testata ensin pienellä ihoalueella.

– Hajustettuja tuotteita kannattaa välttää siksikin, että osa hajusteista aiheuttaa allergisia reaktioita nimenomaan auringonvalon laukaisemana, Förster kertoo.

Aurinkoisen päivän jälkeen lapsen iho voi kaivata kosteutusta. Siihen sopivat perusvoiteet sekä hajusteettomat after sun -tuotteet ja aloe vera -geelit.

Jos iho varotoimista huolimatta palaa, sitä voi viilentää kylmällä hauteella, minkä jälkeen palanut iho rauhoittuu miedolla hydrokortisonivoiteella ja kosteusvoiteella. Kosteuttamista on hyvä jatkaa perusvoiteella, kunnes iho on parantunut. Riittävä juominen tukee ihon palautumista. Lapsen kipuun voi tarvittaessa antaa tulehduskipulääkettä.

– Jos iho on pahasti tai laajalta alueelta palanut, on syytä käydä näyttämässä sitä lääkärissä. Palamisen jälkeen auringolta on suojauduttava entistä tarkemmin, sillä palanut iho palaa helposti uudestaan, Johanna Förster toteaa.

Käytä aurinkosuojatuotetta oikein

  • Suojaa lapset erittäin korkean suojakertoimen tuotteella (SPF ≥ 30).
  • Suojakertoimen mukaisen suojatehon saamiseksi levitä voidetta lapsen iholle noin yksi ruokalusikallinen.
  • Lisää tuotetta aina esimerkiksi uimisen jälkeen.
  • Älä säilytä aurinkosuojatuotteita suorassa auringonpaisteessa.
  • Käytä avattu aurinkosuojatuote vuoden sisällä.
  • (Lähde: Teknokemian yhdistys )

Teksti: Päivi Savolainen