Rautavajeen avuksi

Loppuvuodelle tyypillinen väsymys saattaa johtua pimeyden lisäksi rautavajeesta. Raudanpuute havaitaan tutkimalla veren rautavarastot eli ferritiinipitoisuus ja veren hemoglobiinin määrä. Jos ferritiini on alle 30 μg/l, ovat rautavarastot vähissä. Hemoglobiinin viitearvo puolestaan on naisilla 117–155 g/l ja miehillä 134–167 g/l. Jos molemmat arvot ovat matalalla, on kyseessä raudanpuuteanemia.

Raudanpuutteen ja anemian tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi väsymys, suoritustason lasku, yleinen heikotus, sydämen sykkeen nousu ja hapenpuutteen tunne. Naisilla anemian syynä saattaa olla runsas kuukautisvuoto. Muita syitä ovat muun muassa ravintoaineiden imeytymishäiriöt ja keliakia. Raudanpuutteen syy tulee selvittää terveydenhuoltoalan ammattilaisten kanssa, ja hoito aloittaa ohjeen mukaisesti. Omin päin kuureja ei kannata aloittaa.

Ennen rautavalmisteen aloittamista tulee myös varmistaa, että valmiste sopii muun lääkityksen kanssa. Rauta voi haitata esimerkiksi joidenkin antibioottien, kilpirauhashormoni tyroksiinin ja Parkinsonin tautiin otettavien lääkkeiden imeytymistä. Apteekki auttaa muun lääkityksen ja rautavalmisteen yhteensopivuuden varmistamisessa.

Usein ajatellaan vain hemoglobiiniarvon kertovan rautavajeesta. Raudanpuutteesta voi kuitenkin kärsiä, vaikka hemoglobiini olisi normaalilla tasolla, jos rautavarastoarvo on alle suosituksen. Ferritiinin voi mitata apteekista saatavalla kotitestillä tai laboratoriossa.

Apteekin valikoimassa on monenlaisia rautavalmisteita ja rautalisiä lievään raudanpuutteeseen. Rautalisät auttavat niin ferritiinitason kuin rauta-arvojenkin nostamisessa. Rautavalmisteet ovat yleensä tabletteja tai kapseleita, mutta tarjolla on myös suihkeita ja nestemäisiä tuotteita. Rautalisään on saatettu liittää esimerkiksi C-vitamiinia, joka edistää raudan imeytymistä.

Monet rautavalmisteet suositellaan otettavaksi tyhjään vatsaan, koska silloin imeytyminen on yleensä parasta. Rautavalmisteen ottamisen yhteydessä on hyvä olla nauttimatta kahvia, teetä ja maitotuotteita, koska nämä huonontavat raudan imeytymistä. Apteekin henkilökunnan kanssa kannattaa keskustella, mikä valmisteista olisi sopivin ja mikä tukee raudansaantia monipuolisen ruokavalion rinnalla. Rautavalmisteet saattavat esimerkiksi ärsyttää vatsaa.

Markkinoilla on olemassa myös vatsaystävällisiä rautavalmisteita, jotka voi ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Ruokailu ei vaikuta raudan imeytymiseen esimerkiksi sukrosomiaalista rautaa sisältävistä ravintolisistä.

Vegaanien ja kasvissyöjien tulee kiinnittää korostetusti huomiota raudansaantiin, koska rauta imeytyy kasvikunnan tuotteista eläinperäistä rautaa heikommin.

Teksti: Apteekkari Heidi Korin, Turun Varissuon apteekki

Kuva: Dreamstime