Ravinto tukee terveyttä

Täysipainoinen ja oikein mitoitettu ravinto auttaa lemmikkiä pysymään terveenä. Esimerkiksi ylipaino lisää sairastavuusriskiä. Ruokavaliolla ja täydennysrehuilla voidaan vaikuttaa lemmikin hyvinvointiin.

Perusterveelle lemmikille riittää eläinlajille suunniteltu, hyvälaatuinen täysravinto. Hyvä ravinto sisältää sopivasti energiaa ja ravintoaineita. Siinä on otettu huomioon myös eläinlajikohtaiset perustarpeet ja eläimen ikään liittyvät erityistarpeet, esimerkiksi jos kyseessä on pentu tai imettävä narttu. Sohvaperuna myös kuluttaa vähemmän kuin aktiivisesti urheileva lemmikki, Vetcare Oy:n asiantuntijaeläinlääkäri ja avainasiakaspäällikkö Maria Louhelainen kertoo.

Vääränlainen ravinto voi aiheuttaa lemmikin vakavan sairastumisen. Vaikutus ei välttämättä näy heti, vaan voi täysikasvuisilla eläimillä viedä jopa vuosia. Nuoret ja tiineet eläimet ovat herkimpiä ruokintavirheille. Esimerkiksi pennun väärä ravinto voi aiheuttaa luuston kasvuhäiriöitä.

YLIPAINO USEIN ONGELMA

Louhelainen toteaa, että tutkimusten mukaan 25–66 prosenttia koirista ja kissoista on ylipainoisia. Ylipaino johtuu liian suuresta energiansaannista kulutukseen nähden. Ylipaino lisää sairastavuutta ja lyhentää lemmikin elinikää. Varsinkin kastroidut ja steriloidut lemmikit ovat alttiita lihomaan. Louhelainen muistuttaa, että makupalat ja täydennysrehut saavat muodostaa vain 10 prosenttia lemmikin energiansaannista. 90 prosenttia tulee saada tasapainotetusta täysravinnosta.

Ylipainoisille lemmikeille on olemassa laihdutusruokia, joiden energiapitoisuus on alhainen. Niissä on usein myös enemmän kuituja, jotta lemmikki tuntee olonsa kylläiseksi ja kerjäämistarve vähenee. Jos painon kanssa on haasteita, on lemmikki hyvä punnita säännöllisesti.

TÄYDENNYSREHUISTA APUA

– Ravinto on olennaisessa osassa lemmikkien useiden sairauksien hoidossa. Esimerkiksi kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavien eläinpotilaiden hoidon kulmakivenä on erikoisruokavalio. Ravinto on tärkeää myös diabeteksen, maksan vajaatoiminnan, kroonisten mahasuolikanvan sairauksien, haimatulehduksen sekä ruoka-aineallergioiden ja nivelvaivojen hoidossa, Louhelainen toteaa.

Täydennysrehuja (ravintolisiä) voidaan hyödyntää eläinten sairauksien hoidossa ja niillä voidaan toisinaan korvata lääkityksen tarvetta. Louhelaisen mukaan esimerkiksi rasvahappolisän on todettu auttavan ihon ja nivelten kuntoa. Täydennysrehuja on tarjolla moneen tilanteeseen. Täydennysrehujen käytöstä on hyvä konsultoida omaa eläinlääkäriä, kun sairaus on todettu, jotta voidaan varmistaa, että tuote on turvallinen ja että annostus on oikea. Erikoisruokavaliota ei kannata toteuttaa omin päin.

Louhelainen toteaa, että ravinto näkyy varsinkin ihon ja turkin kunnossa. Ihoon erityisestin vaikuttavia ravintoaineita ovat sinkki, E- ja A-vitamiinit sekä B-ryhmän vitamiinit ja välttämättömät amino- ja rasvahapot. Lemmikin hampaat ja ikenet pysyvät terveinä, kun niitä harjataan säännöllisesti ja tarjolla on myös kovaa ravintoa.

KOTIRUOKA ON HAASTEELLISTA

Lemmikit tykkäävät kotiruuasta ja moni kotikokki tykkää kokata lemmikilleen.

– Koiran ja kissan ruokinta kotiruualla voi kuitenkin mennä helposti pieleen, mikäli ei ole perehtynyt asiaan. Tutkimuksissa on havaittu, että monissa kirjojen ja internetin kotiruokaresepteissä on vakavia puutteita, jotka voivat vaarantaa lemmikin terveyden. Turvallisinta ja yksinkertaisinta onkin syöttää ravintoasiantuntijoiden suunnittelemaa täysravintoa. Jos kotiruokaa annetaan, on syytä konsultoida ruokinnan asiantuntijaa ja suunnitella dieetti huolella, ettei siitä koidu eläimelle vahinkoa ja puutostiloja, Louhelainen täsmentää.

Teksti: Johanna Pelto-Timperi.

Kuva: Dreamstime.