Ravintolisät tukevat terveyttä
Lääkkeiden avulla hoidetaan sairautta, kun taas ravintolisät on tarkoitettu ruokavalion täydentäjiksi tukemaan terveyttä – tässä valmisteiden ero pähkinänkuoressa. Proviisori JANNI WIDELL Turun Tampereentien apteekista kertoo, mitä jokaisen hyvinvoinnistaan huolta pitävän on hyvä tietää ravintolisistä.
Periaatteessa lääkkeen ja ravintolisän ero on selvä. Lääke on tarkoitettu sairauden hoitamiseen ja se tarvitsee lääkeviranomaisen antaman myyntiluvan, jossa valmistaja on osoittanut perusteellisten tutkimusten avulla, että valmiste on turvallinen käyttää ja että sillä on tehoa sairauden hoidossa. Lääkkeitä myydään Suomessa vain apteekeissa.
Ravintolisät on tarkoitettu ruokavalion täydentäjiksi terveyttä tukemaan, ei sairauden hoitoon. Niitä valvotaan kuten elintarvikkeita, niitä voi ostaa myös esimerkiksi ruokakaupoista, ja niitä valvovat kunnalliset elintarvikeviranomaiset ja Ruokavirasto. Tehon ja turvallisuuden osoittavia tutkimuksia tai myyntilupaa ei ravintolisiltä vaadita.
JOSKUS VAIN PIENI ERO
– Lääkkeen ja ravintolisän ero voi olla pieni. Esimerkiksi vitamiinia voi käyttää ravintolisänä vahvistamaan vastustuskykyä, mutta jos lääkäri on todennut vitamiinin puutoksen, sitä voi käyttää lääkkeenä. Usein ravintolisässä on vähemmän vaikuttavaa ainetta kuin samaa ainetta sisältävässä lääkkeessä, mutta tämäkään ei aina pidä paikkaansa, Janni Widell kertoo.
– Riippuu tilanteesta ja tavoitellusta lopputuloksesta, mikä valmiste on sopivin. Tästä syystä kysymme, mihin tarkoitukseen asiakas on hankkimassa ravintolisää. Tunnemme myynnissä olevat valmisteet ja pystymme tarvittaessa tarkistamaan tietokannoista niitä koskevat käytön riskeihin ja yhteisvaikutuksiin liittyvät tiedot.
Vitamiinien lisäksi esimerkiksi melatoniinia ja glukosamiinia on saatavana sekä lääkkeinä että ravintolisinä.
RAVINTOLISILLE ON PAIKKANSA
– Ravintolisän käyttö voi olla paikallaan, kun tavallinen ruokavalio ei riitä turvaamaan kaikkien ravintoaineiden saantia. Esimerkiksi raskauden aikana suositellaan foolihappolisää ja D-vitamiinia. Vegaaneilla on usein vaikeuksia saada riittävästi B12-vitamiinia, jota sekaruokavaliota noudattavat saavat maidosta ja lihatuotteista, Widell kertoo.
Widell muistuttaa, että monipuolinen ruokavalio on aina ensisijainen tapa turvata riittävä ravintoaineiden saanti. Ravinnepitoiset juomat, täydennysravintovalmisteet, on tarkoitettu turvaamaan ravintoaineiden saantia silloin, kun ravinnon tarve on tavallista suurempi, kun henkilö ei pysty syömään riittävästi tai kun ruoka ei maita. Taustalla on usein jokin sairaus, mutta myös normaaliin vanhenemiseen liittyy nälän tunteen heikkenemistä, jolloin ravinnon saanti voi jäädä pieneksi.
MIELUITEN APTEEKISTA
Widell suosittelee hankkimaan ravintolisät apteekeista. Ensiksikin apteekit ottavat myyntiin ravintolisiä vain luotettavilta toimijoilta. Apteekista ostetussa ravintolisässä on varmasti sitä, mitä purkin kyljessä lukee. Näin ei välttämättä ole, jos ravintolisä on vaikkapa tilattu nettikaupasta ulkomailta.
– Toinen syy on apteekeista saatava neuvonta. Kartoitamme, mihin vaivaan asiakas on hakemassa apua, ja pystymme auttamaan hoidon valinnassa. Jos ravintolisää käytetään puutteellisilla tiedoilla ja oikean hoidon hankkiminen lykkääntyy tämän takia, ravintolisän käytöstä voi olla jopa haittaa. Ravintolisällä ei voi korvata lääkettä.
– Tulee muistaa, että lääkkeillä ja ravintolisillä voi olla yhteisvaikutuksia. Aina, kun käytössä on useita lääkkeitä, on syytä keskustella lääkärin luona tai apteekissa siitä, millaisia ravintolisiä niiden kanssa on turvallista käyttää. Lapset, vanhukset ja kroonisesti sairaat voivat olla erityisen alttiita ravintolisien ja lääkkeiden yhteisvaikutuksille ja yliannostelun vaaroille, Widell toteaa.
Tarpeettomasta ravintolisien käytöstä ei ole hyötyä terveydelle. Widell tähdentää, ettei ravintolisien suositeltua päiväannosta pidä ylittää. Ravintolisien käyttö suositellaan lopetettavaksi viimeistään viikkoa ennen suunniteltua leikkausta muun muassa yhteisvaikutusten riskin takia.
EI TURHIA LUPAUKSIA
Ravintolisien terveysvaikutuksista kertomista säännellään tarkoin. Terveysväittämien on oltava Euroopan komission hyväksymiä ja hyväksyntään vaaditaan tutkimusnäyttöä. Näin suojellaan kuluttajia markkinoinnilta, jossa luvataan liikoja.
– Emme apteekissa esimerkiksi väitä, että C-vitamiini ehkäisee flunssaa, eikä tällaista väitettä käytetä myöskään C-vitamiinin markkinoinnissa. Väitteen tueksi ei ole riittävää tutkimusnäyttöä. Voimme kuitenkin sanoa, että C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja vahvistaa vastustuskykyä, Widell kertoo.
Immuunijärjestelmän normaalia toimintaa edistäviä ovat sallittujen terveysväitteiden luettelon mukaan C-vitamiinin lisäksi A-, B6-, B12- ja D-vitamiini sekä folaatti, kupari, rauta, seleeni ja sinkki. Terveysväitteen saa esittää ravintolisästä, jossa on tietty määrä ainetta, josta väite esitetään.
Teksti: Maija Rauha
Kuva: Dreamstime