Sähköinen valtuutus helpottaa toisen puolesta asiointia apteekissa

Nyt monet riskiryhmään kuuluvat ovat miettineet, miten apteekissa käynnin ja reseptilääkkeiden hankinnan saa kätevimmin hoidettua. Kela-kortti ja tieto noudettavista lääkkeistä riittää lääkkeiden hankkimiseen, mutta toiselle henkilölle voi antaa valtuuden myös laajempaan asiointiin joko lomakkeen tai sähköisen valtuutuksen avulla.

Riskiryhmäläisille on suositeltu apteekissa asioinnin välttämistä korona-aikana. Toisen puolesta asiointi on ollut tavallista aikaisemminkin esimerkiksi sairaan tai iäkkään läheisen ollessa kyseessä, ja tämä hoituukin apteekissa vaivattomasti. Jos joku muu hakee vain lääkkeesi apteekista, riittää, että hänellä on Kela-korttisi tai reseptin potilasohjeesi. Kelakortilla asioidessaan hakijan pitää tietää noudettavan lääkkeen tiedot.

Muihin reseptiin liittyvien asioiden hoitamiseen, kuten uusimiseen, mitätöimiseen ja reseptitietojen tarkastamiseen, vaaditaan apteekissa aina kirjallinen lupa. Viime kesänä apteekeissa otettiin käyttöön sähköinen valtuutus, joka helpottaa erityisesti lapsen tai omaisen puolesta asiointia. Sähköinen valtuutus annetaan Suomi.fi -verkkopalvelussa. Valtuutuksella asioidessaan hakijan tulee tietää henkilötunnuksesi. Tämän rinnalla on käytössä edelleen myös paperinen suostumuslomake. Potilasturvallisuuden ja tietosuojan vuoksi lomakkeita saa vain apteekista, terveydenhuollosta ja Kelan palvelupisteestä. Sähköinen valtuutus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa, mutta paperinen suostumuslomake on aina apteekkikohtainen.

MONTA TAPAA TOIMITTAA LÄÄKKEITÄ

Apteekit kehittävät palveluitaan, jotta pystymme auttamaan asiakkaitamme parhaamme mukaan. Esimerkiksi nyt poikkeusaikana osassa maamme apteekeista on käytössä verkkopalveluita. Apteekin yhteyteen on voitu perustaa myös noutolokerikko, joista voi noutaa tuotteet itselleen sopivaan aikaan Postin pakettiautomaatin tapaan.

Koronaepidemian yhteydessä on lääkkeiden kotiinkuljetuksessa otettu käyttöön uusia tapoja. Joillakin paikkakunnilla esimerkiksi taksi tai linja-auto on voinut apteekin kanssa sovittuaan kuljettaa maksusta lääkkeitä viranomaisten ohjeiden mukaisesti.

RISKIRYHMÄLLE SOPIVA PALVELU

Meillä Taivalkosken apteekissa toisen puolesta asiointi on lisääntynyt entisestään koronaepidemian aikana, ja olemme rohkaisseet riskiryhmiin kuuluvia siihen aktiivisen tiedottamisen avulla. Asiakkaat ovat saaneet apua muun muassa seurakunnalta apteekkiasioidensa hoitamiseen.

Tarvittaessa meillä voi lääkkeet tilata puhelimitse valmiiksi apteekkiin tai palvelemme vaikka suoraan autoon apteekin parkkipaikalle. Käytössämme on myös kotiinkuljetuspalvelu.

Teksti: Apteekkari Jouni Virtanen, Taivalkosken apteekki