Suu on ovi terveyteen

Suun terveyttä ei voi liikaa korostaa, koska sillä on keskeinen rooli terveytemme ja hyvinvointimme ylläpitäjänä. Hyvä asia on se, että itsehoidolla voi vaikuttaa oireisiin ja ennaltaehkäistä sairauksia.

Hammas- ja suusairaudet ovat usein kroonisia tulehduksia, jotka voivat olla myös oireettomia. Tarkka suunterveydestä huolehtiminen ja säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovatkin ensiarvoisen tärkeitä. Huonontunut suun terveyssaattaa aiheuttaa esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksia puhumattakaan siitä, mikä suun vaikutuksella on yleiskuntoomme ja vointiimme.

Suuhygienia, oikeanlainen ravinto ja tupakoimattomuus ovat suunterveyden a ja o. Esimerkiksi ientulehdus syntyy, kun hampaan pinnalle kertyy bakteeripeitettä eli plakkia. Ientulehduksesta voivat kärsiä niin lapset kuin aikuisetkin. Jos ientulehdus pääsee pitkittymään, voi seurauksena olla parodontiitti eli tulehdussairaus, joka tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia. Parondontiitti aiheuttaa pysyviä kudosvaurioita. Yksi suun hankala vaiva ovat aftat ja haavaumat.

ITSEHOITO ERITYISEN TÄRKEÄÄ

Suun tulehdusten hoidossa korostuvat hampaiden pesun ja hammasvälien puhdistuksen tärkeys. Myös hammaskiven muodostumista voi ientulehduksen tapaan ehkäistä poistamalla plakkia ja puhdistamalla hammasvälit.

Jotta suunhoidosta tulee rutiini, pitää siihen oppia jo pienenä. Pienten lasten kanssa tulee kuitenkin seurata fluorin käyttöä ja noudattaa suositeltuja määriä. Lasten hammastahnojen fluoripitoisuus on 1 000 ppm ja aikuisten 1 450 ppm.

On suositeltavaa pestä hampaat kaksi kertaa päivässä fluoria sisältävällä hammastahnalla ja pehmeällä harjalla. On kuitenkin hyvä pitää puoli tuntia väliä ruokailun jälkeen. Jos väliä ei pidä, voi hampaiden pesu liuottaa hammaskiillettä ja aiheuttaa reikiintymistä. Ksylitoli auttaa neutraloimaan suun pH-tasapainoa. Paras janojuoma on vesi tai maustamaton kivennäisvesi, koska esimerkiksi energia- ja urheilujuomat voivat aiheuttaa hampaiden eroosiota jopa virvoitusjuomia enemmän.

Hampaita kuluttaa myös esimerkiksi öinen narskuttelu ja hampaiden yhteen pureminen, jotka saattavat johtua stressistä tai huonosta purennasta.

APTEEKEISSA MONIPUOLINEN VALIKOIMA

Apteekissa on tarjolla monipuolinen valikoima suunhoitoon tarkoitettuja tuotteita, joista löytyy sopivia hammastahnoja ja suuvesiä sekä apua kuivan suun ongelmiin ja esimerkiksi aftoihin. Lähiapteekkien henkilökunta opastaa mielellään suunhoidon kysymyksissä.

Hampaiden välipintojen puhdistus on hyvä tehdä joko hammaslangalla tai hammasväliharjalla tai silikonihammastikulla. Hammaslangan käyttöä helpottaa hammaslangan kuljetin. Puhdistuksen viimeistelyyn sopii suuvesi, jonka avulla voi vaikuttaa myös pahan hajuiseen hengitykseen. Narskuttelussa hampaita voi suojata apteekista saatavilla purentakiskoilla.

Kuivan suun hoitoon sopivat apteekista saatavat hammastahnat, suihkeet ja suuvedet sekä sylkeä lisäävät tabletit. Sylki suojaa hampaita reikiintymiseltä, joten kuivan suun tuotteita kannattaa käyttää.

Meillä Hertsin apteekissa kysytään paljon juuri kuivalle suulle tarkoitettuja tuotteita sekä hammasvälien puhdistustuotteita. Itse en vaihtaisi pois Apteqin hoitavaa hammastahnaa.

Lisää tietoa: www.terveyskirjasto.fi ja www.hammaslaakariliitto.fi

Teksti: Apteekkari Marjaana Nurmilaukas, Hertsin apteekki

Kuva: Dreamstime