Talven hittituotteet kosteuttavat

Pakkanen, keskuslämmitys ja lämpötilojen vaihtelut kuivattavat talvella ihoa. Ihon pesemisen välttely ei tuo ratkaisua ihon kuivumiseen, mutta ihoa kannattaa pestä tuotteilla, joiden pH-arvo on lähellä ihon omaa pH-arvoa eli 4,5:n ja 5,75:n väliltä. Oikein valitut pesutuotteet eivät pelkästään puhdista, vaan myös hoitavat ja kosteuttavat ihoa.

Perusvoiteet sopivat erinomaisesti kuivan talvi-ihon hoitoon. On kuitenkin hyvä jutella apteekin henkilökunnan kanssa siitä, mikä voide juuri itselle sopisi parhaiten, koska eri ihotyypeille ja eri ikäisille on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja.

Ikääntyessä ihon kyky sitoa kosteutta vähenee ja ihon alainen rasvakerros ohenee, jolloin ihosta tulee entistä ohuempi, kuivempi ja herkempi. Se edellyttää erityyppisiä hoitotuotteita kuin nuori iho.

Hyvä perusohje on, että talvella iho kaipaa kunnon kosteutusta. Ihot ovat kuitenkin erilaisia. Jos hoitotuote on tarpeeseen nähden liian kevyt, se ärsyttää ja kutittaa. Liian rasvainen voide taas voi tukkia ihohuokoset. Apteekin henkilökunta osaa auttaa sopivan tuotteen valinnassa.

Myös päänahka ja hiukset kuivuvat pipokaudella – oireena on ikävä kutina. Apteekista saa erityisesti kuivan päänahan hoitoon tarkoitettuja tuotteita.

On tärkeää ottaa D-vitamiinilisä purkista syksystä kevääseen, kun auringonvalo vähenee. D-vitamiini tukee immuunipuolustusjärjestelmän kuntoa sekä edistää kalsiumin imeytymistä ja siirtymistä luuston rakennusaineeksi. Vahvat luut puolestaan eivät murru niin helposti, vaikka kaatuisi talven liukkailla.

Flunssat vaivaavat tyypillisesti talviaikaan ja siksi apteekissakin käyvät kaupaksi erilaiset flunssalääkkeet. Erityisen suosittuja ovat tuotteet, joissa on mukana sinkkiä. Flunssan ensioireissa nautittu sinkki lyhentää tutkitusti flunssan kestoa jonkin verran.

Teksti: Apteekkari Heikki Andell, Turun Humaliston apteekki

Kuva: Dreamstime