Tervein tassuin kesälaitumilla

Kevään ja nurkan takana kolkuttelevan kesän seikkailut tuovat lemmikeille  monenlaisia kiusoja turkissa vilistävistä ötököistä myrkylliseen sinilevään.

Kevätaurinko on jo herätellyt kyykäärmeitä koloistaan, minkä moni maastoa tutkiva kuono on saanut tuntea. Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, ELL Eva Einola-Koponen kertoo, että kevään nuorten kyiden puremat ovat jopa myrkyllisempiä kuin aikuisten myöhemmin kesällä.

Jos kyy puree lemmikkiä, on aina otettava heti yhteyttä eläinlääkäriin. Puremaa hoidetaan kipulääkkeillä, nesteytyksellä ja levolla sekä tarvittaessa myrkyn vasta-aineella. Lemmikistä otetaan myös verinäytteet.

– Jos purema on koiran tai kissan raajassa, sen liikuttamista tulee välttää, sillä se lisää potilaan shokkiriskiä. Suosittelen antamaan kyytabletteja vain, jos lemmikillä on selkeä tukehtumisriski eli purema kaulalla tai pään alueella ja matka eläinlääkäriin on pitkä, Einola-Koponen sanoo.

Ikävät ötökät

Kesän viettoon tervein tassuin kannattaa valmistautua ensiapupakkauksella, kyy- ja hiilitableteilla ja punkkipihdeillä. Hyönteiset ja punkit voi yrittää karkottaa myös lemmikille tarkoitetuilla apteekin tuotteilla. Jotkut punkkikarkotteet pitävät loitolla hyttysetkin. Lemmikit tuovat punkit myös omistajiensa lähelle, joten ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää.

– Jos punkki iskee kiinni, se on poistettava mahdollisimman nopeasti. Punkki voi siirtää borrelian lemmikkiin 48 tunnissa, joten päivittäinen punkkisyyni on tarpeen. Puremakohta on myös hyvä desinfioida.

Varsinkin lyhytkarvaiset koirat joutuvat helposti inisijöiden pistämiksi. Paukamaan voi sivellä mietoa hydrokortisonivoidetta. Äkäisen kutinan saa kuriin antihistamiinilla tai kyytabletilla, josta voi olla apua myös ampiaisen pistossa. Ampiaisen pisto ei yleensä ole vaarallinen, mutta pistokohta voi olla arka tai turvota. Niihin löytyy helpotusta levosta ja kylmäpussista.

– Jos lemmikki on kävellyt maa-ampiaispesään, se voi lukuisten pistojen seurauksena mennä tajuttomaksi ja saada anafylaktisen shokin. Tällöin on jo kiire lähimpään eläinlääkäriin.

Huh, hellettä!

Kesän ikävin uintiseura, sinilevä, on lemmikille myrkyllistä siinä missä ihmisellekin. Einola-Koponen kehottaa viemään koiran eläinlääkäriin välittömästi, jos se on juonut sinileväistä vettä.

– Ensiapuna voi oksettaa koiraa pienellä suolapallolla ja antaa sen jälkeen sille hiilitabletteja. Hiiltä voi antaa varmuuden vuoksi myös, jos koira on uinut sinileväisessä vedessä, sillä leikin tuoksinassa vettä joutuu helposti suuhunkin. Hiiliannos on kohtalaisen suuri, 1 gramma/ kilo. Turkki on myös pestävä ja huuhdeltava.

Puhtaassakin vedessä uinnin jälkeen kannattaa kuivata vähintään koiran korvat, sillä niihin jäänyt vesi voi altistaa korvatulehdukselle ja hot spot -bakteeritulehdusihottumalle. Bakteerit viihtyvät varsinkin tuuheaturkkisten eläinten kostean karvan alla, ja atoopikko- tai allergikkokoirat saavat herkemmin ihottumia. Antihistamiinilääkitys toimii osalla koirista.

Kesähelteillä vaaditaan valppautta eläinystävien riittävässä nesteytyksessä. Einola-Koponen suosittelee ajoittamaan pidemmät lenkit aamuun tai iltaan, silloinkin vesipullo mukana. Kuumaan autoon lemmikkiä ei saa jättää hetkeksikään.

– Autossa lämpö voi nousta hyvin nopeasti, vaikka ikkunat olisivat avoiminakin. Eläimet eivät hikoile kuten ihmiset.  Niiden lämmönsäätely on erilainen kuin meillä.

Erityisen herkkiä lämpöhalvaukselle ovat lyhytkuonoisemmat rodut sekä iäkkäämmät ja sydänvaivasta kärsivät koirat.

– Koiria kannattaa kevään aikana totuttaa juomaan elektrolyyttiliuosta takaamaan riittävä suolan ja nesteen saanti kuumilla ilmoilla. Apteekista voi kysyä koirille tarkoitettua elektrolyyttipulveria, joka sekoitetaan veteen, Einola-Koponen ehdottaa.

Haavat hoitoon

Nelijalkaisten ystäviemme yleisimpiä kesähaavereita ovat tassuhaavat ja tapaturmat. Esimerkiksi kissojen liikenneonnettomuudet ja tappelut muiden eläinten kanssa lisääntyvät, kun ne alkavat liikkua ulkona enemmän. Eläinlääkärille tuttu näky ovat myös auton tai kodin avoimista ikkunoista tai parvekkeelta pudonneet kissat.

– Jos lemmikin raaja näyttää murtuneen, sen voi yrittää stabiloida eläinlääkärimatkan ajaksi esimerkiksi rullavanulla ja siteellä. Sidettä ei saa yhtään kiristää, sillä se voi tukkia verenkierron. Jos sitomisesta tulee ”riita”, on turvallisempaa antaa kissan olla ilman sidettä ja kuljettaa se kantokopassa eläinlääkäriin.

Pienemmissä kolhuissa kotihoidoksi riittää haavan puhdistus kirvelemättömällä desinfiointiaineella ja sen suojaaminen siteellä. Kauluri estää lemmikkiä nuolemasta haavaa.

– Jos haava on isompi tai tulehtuu ja visvottelee, on otettava yhteyttä eläinlääkäriin. Myös silmän alueen haavat ja turvotukset on tärkeää tarkastuttaa, ellei silmän kostutus ja puhdistus esimerkiksi keittosuolalla helpota tilannetta vuorokaudessa, Einola-Koponen toteaa.

Kodin tarvikkeet lemmikin kesä- haavereiden varalta:

  • Haavan puhdistukseen steriili keittosuola
  • Kirvelemätön, eläimille tarkoitettu desinfioin-tiaine
  • Pumpulilappuja haavojen puhdistukseen
  • Silmien kostutukseen tarkoitettuja silmätippoja
  • Talkkia kostean ihon kuivaukseen taive- ym. kohdissa
  • Sidetaitoksia ja sideharsoa
  • Lasten vaippa tai terveysside suojaamaan haavaa kuljetuksen ajaksi
  • Kuonokoppa loukkaantunutta koiraa siirtäessä
  • Tukeva alusta kuljetuksia varten

Teksti: Päivi Savolainen