Terveydeksi! Näin selätät flunssan

Yhtä varmasti kuin syksy ja kellastuvat lehdet kuuluvat yhteen, on myös syysflunssa lähes kalenteriin merkitty asia. Kuinka voin hoitaa nuhakuumeen oireita? Tai vielä parempaa – välttää sen kokonaan?

Flunssa on suomalaisten yleisimmin potema sairaus. Flunssaa eli nuhakuumetta ei pidä sekoittaa influenssaan. Molemmat ovat hengitystietulehduksia, mutta influenssan aiheuttavat A- ja B-tyyppiset influenssavirukset. Oireet ovat samankaltaiset kuin flunssassa, mutta ne ovat alusta asti voimakkaammat. Influenssaa vastaan voi varautua rokotteella.

Flunssaa puolestaan aiheuttavat sadat eri virukset. Yleisyydestään huolimatta flunssaa vastaan ei ole olemassa täsmälääkettä, mutta onneksi oireita voi hoitaa monin tavoin ja tuottein.

Ennakoi, siis desinfioi

Olet varmasti huomannut, kuinka flunssa lähtee kiertämään työpaikalla, harrastuspiireissä ja kotona. Silloin on parasta valpastua käsihygieniassa. Koska flunssa tarttuu erityisesti kosketuksesta, on käsienpesu paras keino sen välttämiseen. Voit pitää mukanasi käsidesiä, jolloin voit desinfioida kädet missä ja milloin vain. Käsihuuhteita saa pienissäkin pulloissa ja tuoksuilla tai ilman.

Helpotusta oireisiin

Monet uskovat inkiväärin voimaan. Tutkimustietoa inkivääristä on vähän ja esimerkiksi inkivääriteen tuoma helpotus saattaa johtua lämpimän juoman vaikutuksesta. Lämpimät teet ja mehut rauhoittavat kurkkua ja nesteyttävät kehoa, höyry avaa tukkoista nenää. Apteekkien valikoimissa on käteviä flunssalääkejauheita, jotka sekoitetaan kuumaan veteen. Makuvaihtoehtoja on useita.

Höyryhengitystä ei enää suositella palovammariskin takia, mutta suomalaisen ei tarvitse lähteä saunaa edemmäs lämmintä höyryä etsimään. Saunan lämpö hellii myös kipeytyneitä lihaksia. Jos kolotus jatkuu tai päänsärky tai korvakipu vaivaavat, voi tulehduskipulääkkeistä olla apua. Ilman reseptiä saatavat asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni ja parasetamoli ovat kaikki flunssaan sopivia kipu- ja kuumelääkkeitä. Parasetamoli on näistä vatsaystävällisin.

Apteekeissa myydään monia valmisteita, jotka sisältävät sinkkiä, C-vitamiinia tai molempia. Ne ovat varsinaisia tehopakkauksia flunssaoireiden lieventämiseen ja jopa ehkäisyyn, kunhan niitä ottaa heti oireiden alkaessa. Esimerkiksi sinkin on todettu lyhentävän oireiden kestoa, jos sitä ottaa ensimmäisen vuorokauden aikana.

On muistettava, että tärkeiden ravintoaineiden ensisijainen lähde on tasapainoisessa ja monipuolisessa ruokavaliossa. Vitamiinilisät eivät korvaa hyvää ruokavaliota ja terveitä elintapoja. Kun syö ja elää hyvin, vastustuskykykin paranee ja flunssaan sairastuu harvemmin.

Teksti: Antti Koivuniemi, Varissuon apteekki, Turku