Apua tukkoiseen nenään

Tukkoinen nenä aiheuttaa tukalaa oloa, suun kuivumista ja jopa univaikeuksia. Vaivaan saa apua avaavista ja kosteuttavista nenäsuihkeista. Tukkoinen nenä kaipaa myös puhdistusta.

Tukkoisuuden syynä voi olla allerginen tai ei-allerginen nenän limakalvon tulehdus, sivuonteloiden tai nenänielun tulehdus tai rakenteisiin liittyvä mekaanisluonteinen tukos. Ennen suihkeiden käyttöä on nenä ja poskiontelot syytä puhdistaa huolella esimerkiksi nenähuuhtelukannulla.
Huuhteluun kannattaa käyttää 0,9 % suolaliuosta, jotta limakalvot eivät ärsyynny. Tarjolla on myös valmiita suolaliuossuihkeita nopeaan kostutukseen.

Kamferi- ja mentolipitoiset voiteet avaavat tukkoista nenää. On myös höyryhengityskoneita, mutta varsinaista höyryhengitystä ei suositella, sillä kiehuva vesi voi aiheuttaa palovammoja. Jos nenä on täysin tukossa, voi sitä yrittää avata ksylometatsoliinia sisältävillä nenäsuihkeilla. Pidempiaikaisessa tukkoisuudessa kortisonipohjaiset nenäsumutteet ovat parempia. Ne lievittävät limakalvoturvotusta ja helpottavat näin hengitystä. Lääkäri voi myös määrätä reseptilääkkeinä esimerkiksi suihkeita, tippoja tai tabletteja, joiden avulla tukkoisuutta voi lievittää.

Nenää ei kannata kaivella, sillä sierainten reunalla olevat verisuonet alkavat helposti vuotaa verta. Nenän verenvuotoa saattaa etenkin talvisin aiheuttaa myös kuiva huoneilma. Hyvä apu allergian tai talven kuivaamalle nenälle löytyy kosteuttavista nenäsuihkeista ja tipoista. Esimerkiksi seesamiöljypohjaiset tuotteet ovat tehokkaita, eivätkä aiheuta nenän kutiamista.

Muistathan, että avaavat nenäsumutteet voivat aiheuttaa riippuvuutta ja niitä olisi käytettävä kuuriluontoisesti, enintään 7–10 päivän ajan kerrallaan.

Teksti: Antti Koivuniemi, Turun Varissuon Apteekki.

Kuva: Dreamstime