Vegaaneille valinnanvaraa

Vegaanit ovat kasvava asiakasryhmä apteekeissa. Markkinoille tulee koko ajan uusia tuotteita, joiden valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä aineosia. Valikoimaa onkin jo tarjolla lähes kaikissa itsehoitotuotteissa ravintolisistä vitamiineihin ja kosmetiikkaan. Kevätflunssan hoitoonkin vegaanit saavat helposti apua. Kaikki vegaaniset tuotteet sopivat myös muille apteekin asiakkaille.

Osassa ilman reseptiä ostettavista tuotteista on rinnakkaisena valmisteena vegaaneille sopiva tuote.

Osa valmistajista myös merkitsee vegaaniset tuotteet selvästi, joten ne on helppo nähdä apteekin hyllyssä. Aina kannattaa kysyä apteekin henkilökunnalta apua, jos jonkin tuotteen valmistusaineet mietityttävät.

Henkilökunnalta kysytään toisinaan siitä, onko tuotetta testattu eläinkokeilla. Joissakin itsehoitotuotteissa voi olla mainita, ettei eläinkokeita ole käytetty. Reseptilääkkeiden kehitystyön ei-kliinisessä vaiheessa ja kemikaalien turvallisuustestauksessa käytetään perinteisesti eläintestejä. Lääketeollisuudessa on kuitenkin pyrkimyksenä vähentää eläinkokeita ja korvata niitä muilla menetelmillä. Tavoitteena on, ettei eläinkokeita tarvittaisi lainkaan.

Meillä vegaanisten tuotteiden valikoima on kasvanut paljon muutaman viime vuoden aikana. Vegaanisten itsehoitotuotteiden kysyntä on kasvanut samassa tahdissa.

Monet muutkin asiakkaat kuin vain vegaanit ovat kiinnostuneita eettisistä tuotteista, joiden valmistuksessa ei esimerkiksi ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita. Hyvää apteekkipalvelua on löytää sopiva tuote, joka vastaa parhaiten asiakkaan tarpeita.

Sekasyöjät ja esimerkiksi kasvisruokavalioon kalaa yhdistävät saavat ruuasta monia tärkeitä ravintoaineita, jotka eivät välttämättä kuulu vegaaniruokavalioon. Oikein rakennettuna vegaaninen ruokavalio sopii kaikille, myös esimerkiksi urheilijoille.

Jos noudattaa tarkoin vegaaniruokavaliota, on siihen hyvä yhdistää ravintolisiä, joilla voi varmistaa tärkeimpien ravintoaineiden saatavuuden. Vegaanien on hyvä kiinnittää erityistä huomiota esimerkiksi B12- ja B2-vitamiinien, D vitamiinin, raudan, kalsiumin, jodin ja sinkin saantiin. Nämä saadaan yleensä juuri eläinperäisistä tuotteista. Varsinkin B12-vitamiinia, jodia ja D-vitamiinia suositellaan vegaaniruokavaliota noudattaville. On myös hyvä tarkkailla raudan saannin riittävyyttä.

Teksti: Apteekkari Juha Rahikka, Turun Linnan apteekki

Kuva: Dreamstime