Allergisiin silmäoireisiin saa apua
Allergiakauden alkaminen tuntuu monilla silmissä kutinana ja vetistelynä. Kausiluonteisen allergisen silmätulehduksen saa onneksi yleensä kuriin itsehoidolla silmätippojen ja antihistamiinin avulla. Silmätautien erikoislääkäri OSMO KARI muistuttaa, että allergiset silmäoireet ja kuivasilmäisyys muistuttavat usein toisiaan ja saattavat myös liittyä yhteen.
Kun silmät kutiavat, kirvelevät, vetistävät ja punoittavat ja silmäluomet ovat turvonneet, on siihen näin keväällä usein syynä kausiluonteinen allergia. Kyseessä on esimerkiksi altistuminen lehtipuille, pähkinäpensaalle tai heinäkasvien siitepölylle. Ympärivuotisessa allergiassa syynä voivat olla eläinpölyt tai pölypunkit.
Lääketieteen ja kirurgian tohtori, silmäallergologian dosentti ja silmätautien erikoislääkäri Osmo Kari Optokari Oy:stä toteaa, että kyseessä voi olla myös atooppiseen allergiaan liittyvä silmätulehdus, joka on yllättävän yleinen, mutta harvemmin diagnosoitu vaiva.
– Kuivissa silmissä on samoja oireita kuin allergiassa. Silmiä kutittaa, ne ovat valonarat ja niissä on roskan tunnetta. Toisinaan allergian ärsyttämiä silmiä vaivaa samalla kuivasilmäisyys. Kuivasilmäisyyttä voi esiintyä yksinään tai se voi liittyä esimerkiksi kroonistuneeseen allergiaan, Kari kertoo.
Kari korostaa silmien herkkyyttä ulkoisille ärsykkeille. Silmien hyvinvointiin vaikuttaa hänen mukaansa nykyään aikaisempaa enemmän esimerkiksi se, että katsomme paljon tietokoneen ja mobiililaitteiden näyttöjä. Yksi suuri syy on koneellinen ilmastointi. Myös stressin lisääntyminen tuntuu silmissämme.
SILMÄTULEHDUKSIIN MONTA SYYTÄ
Allergiaan liittyvien silmätulehdusten lisäksi tulehduksia aiheuttavat bakteerit ja virukset, luomitulehdukset, luomien virheasennot tai esimerkiksi kyyneltiehyiden ongelmat. Silmätulehdus saattaa siis johtua hyvinkin monesta syystä.
Kari korostaa, että silmät ovat tärkein aistielimemme, joten oireiluun kannattaa suhtautua vakavasti ja hoitaa esimerkiksi allergiaa heti oireiden ilmaannuttua. Ilman reseptiä saatavien silmätippojen ja nenäsuihkeiden käyttö tuleekin aloittaa ajoissa, jotta ne ehtivät vaikuttaa ennen pahinta siitepölyaikaa. Siitepölyallergian hoidon voi käynnistää myös antihistamiinitableteilla, ja lisätä nenäsuihkeet ja silmätipat oireiden mukaisesti.
– Jos käyttää antihistamiinitabletteja ei kannata samanaikaisesti käyttää antihistamiinitippoja. Sen sijaan lisälääkityksenä voidaan suositella säilöntäaineettomia kromoglikaattitippoja, jotka ovat hyvin turvallisia ja sopivat kaiken ikäisille sekä raskaana oleville, Kari kertoo.
Allergisten silmätulehdusten hoidossa on tärkeää saada tulehdus hallintaan niin, ettei se muutu krooniseksi. Karin mielestä kromoglikaattisilmätippoja voi pahimmassa allergiavaiheessa käyttää jopa suosituksia enemmän.
– Allergisen silmätulehduksen hoidossa saa hyviä tuloksia itsehoidolla apteekista saatavilla silmätipoilla ja suihkeilla sekä antihistamiinituotteilla. Lyhytaikaiseen käyttöön hankalissa oireissa voidaan tarvittaessa käyttää kortikosteroideja sisältäviä silmätippoja, joita saa vain lääkärin määräyksestä. Säilöntäaineettomat tuotteet ovat varmempi valinta allergiasta kärsiville.
Koska allergiassa silmä- ja nenäoireita esiintyy usein yhdessä, auttaa silmien hyvinvointia nenäsuihkeiden käyttäminen, Kari toteaa ja muistuttaa, että allergisten tulehdusten hoidossa voidaan lisälääkityksenä käyttää kostutustippoja.
Jos silmäoireet kestävät muutamaa viikkoa pidempään, on hyvä hakeutua lääkäriin tarkempaa diagnoosia varten.
Yksi viruksen tai bakteerin aiheuttaman tulehduksen tuntomerkki on se, että silmän rähmä on varsinkin bakteeritulehduksessa runsasta ja kellertävän vihreää. Allergiassa rähmä on vaaleaa, sitkeää ja niukkaa. Jos oireisiin liittyy kipua, särkyä ja näkö on heikentynyt, on syytä hakeutua viivyttelemattä lääkäriin.
ONKO ALLERGIA VAI KUIVAT SILMÄT?
Kari kertoo, että kuivasilmäisyys sekoitetaan toisinaan allergiseen silmätulehdukseen, koska niiden oireet ovat hyvin samantapaisia. Esimerkiksi roskan tunne silmissä, kirvely, kutina ja vetistely sopivat myös kuiviin silmiin. Silmien kuivuminen on kuitenkin yleistä talvella lämmityskauden aikana, kun keväiset oireet viittaavat enemmän allergiaan.
Vain oireiden perusteella on usein vaikea erottaa, onko kyse kuivasilmäisyydestä vai allergiasta. Diagnosoinnissa voi auttaa silmän sidekalvolta otettu irtosolunäyte. Monimutkaisuutta lisää se, että ne voivat esiintyä yhtä aikaa.
– Osa lääkeaineista kuivattaa limakalvoja, joten esimerkiksi apteekissakin henkilökunnan kannattaa kysyä asiakkaalta, mitä lääkkeitä hän käyttää tai onko hänelle tehty taittovirhekorjausleikkaus tai kaihileikkaus. Piilolinssitkin saattavat aiheuttaa silmäoireita. Vastaanotolla olen huomannut, että kuivat silmät vaivaavat enemmän keski-ikäisiä naisia kuin miehiä, mikä liittyy hormonitoiminnan muutoksiin, Kari kertoo.
Teksti: Johanna Pelto-Timperi
Kuva: Dreamstime