B-vitamiinit mukana arjessa

Yksi arjen hyvinvoinnin lähteistämme ovat B-vitamiinit, joita saa monipuolisesta ravinnosta.

B-vitamiineja ovat tiamiini (B1-vitamiini), riboflaviini (B2-vitamiini), niasiini (B3-vitamiini), pantoteenihappo (B5-vitamiini), pyridoksiini (B6-vitamiinit), biotiini (B7-vitamiini) ja foolihappo (B9-vitamiini) sekä kobalamiini (B12-vitamiini).

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia ja niitä saa monipuolisesta ravinnosta, kuten kasviksista, viljoista, pavuista ja pähkinöistä. Elimistömme ei esimerkiksi pysty valmistamaan foolihappoa, joten sitä pitää saada ravinnosta. Foolihappoa on maksassa, vihreissä kasviksissa ja hiivassa.

B-vitamiinin puutokset ovat meillä harvinaisia, jos ei ole imeytymisongelmia. B1-vitamiinin puutosta esiintyy toisinaan alkoholin suurkuluttajilla. Solumme tarvitsevat B12-vitamiinia ja foolihappoa nukleiinihappojen eli DNA:n valmistamisessa. B12-vitamiinilla on myös keskeinen tehtävä verisolujen muodostuksessa ja punasolujen kehityksessä.

Vaikka varsinaista puutetta ei B-vitamiinista olisikaan, on niitä hyvä saada riittävästi, koska B-vitamiinit tukevat elimistömme toimintaa monin tavoin. Niillä katsotaan olevan vaikutusta väsymyksen ja uupumuksen estämisessä ja ne voivat edistää vastustuskykyä ja muistin toimintaa.

B-vitamiinit eivät varastoidu, joten niiden jatkuva saanti on tärkeää. Poikkeuksena on B12-vitamiini, jota elimistö varastoi jonkin verran. Keliakia ja muut suolistosairaudet voivat aiheuttaa foolihapon puutetta, koska imeytyminen on huonontunut. Myös tietyt lääkkeet, kuten epilepsialääkkeet, metotreksaatti ja trimetopriimi, voivat aiheuttaa foolihapon puutetta.

Vegaanien ja kasvissyöjien on hyvä varmistaa riittävä B12-vitamiinin saanti, koska sitä ei saa kasvikunnan tuotteista. Vegaanien tulisikin käyttää B12-valmisteita säännöllisesti ravintolisänä. Myös raskauden aikana tulee huolehtia monipuolisesta ravinnosta ja riittävästä vitamiinien saannista ja etenkin foolihapon ja B12-vitamiinin saanti on tärkeää, koska niillä on merkitystä sikiön kasvuun ja kehittymiseen.

Ikääntyneiden vitamiinivalikoimassa tulisi olla D-vitamiinin lisäksi foolihappoa ja B12-vitamiinia, koska niiden imeytyminen heikkenee vanhetessa. B12-vitamiinin ja foolihapon on todettu tukevan kognitiivisia kykyjä sekä muistin ja aivojen toimintakykyä. B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa hermoston oireita ja anemiaa.

Teksti: Apteekkari Timo Heinonen, Kaukajärven Apteekki