Hävitä lääkkeet oikein

Vanhenemaan päässyt lääke tulee toimittaa apteekkiin hävitettäväksi. Asianmukainen lääkejätteen pakkaaminen ja lajittelu on ympäristö- ja turvallisuusteko.

Riihimäen lääkejätteiden käsittelylaitos käsittelee vuosittain jopa puoli miljoonaa kiloa lääkejätettä. Laitoksessa lääkejäte poltetaan yli 1 300 asteen lämpötilassa ja syntynyt tuhka tehdään vaarattomaksi.

Arviolta 20–40 prosenttia kaikesta lääkejätteestä päätyy kuitenkin muualle, kuten roskiin tai viemäriin ja näin lopulta usein luontoon. Ympäristöön joutuneet lääkeaineet voivat olla pieninäkin pitoisuuksina haitallisia eläimille ja ihmisille. Siksi kotitalouksien lääkejäte tulisi aina toimittaa apteekkiin hävitettäväksi. Paikallinen jäteyhtiö vastaa lääkejätteen asianmukaisesta kuljetuksesta apteekista jatkokäsittelyyn. Lääkkeet ovat vaarallista jätettä ja ne otetaan vastaan maksutta.

Jotta lääkejätettä syntyisi mahdollisimman vähän, tulee lääkkeitä ostaa vain tarpeeseen ja pitää lääkekaapissa harkittu valikoima itsehoitolääkkeitä. Ravintolisät, kuten vitamiinivalmisteet, voi hävittää sekajätteen mukana. Kosmetiikka ja voiteet eivät myöskään ole lääkejätettä. Vanhoja lääkkeitä ei kannata varastoida kotona, vaan ne on hyvä toimittaa apteekkiin asianmukaiseen käsittelyyn.

Asiakkaalla lajitteluvastuu

Ennen apteekkiin viemistä käyttämättä jääneiden lääkkeiden ulkopakkaus, kuten pahvikotelo, tulee poistaa ja irrottaa siitä potilastietoja sisältävät laput ja tarrat. Tabletit ja kapselit laitetaan muovi- tai paperipussiin alkuperäisissä painomuovipakkauksissaan tai purkeissaan. Jodipitoiset lääkkeet ja sytostaatit on toimitettava muista lääkkeistä erillään. Kannattaa muistaa, että erottelu on asiakkaan vastuulla. Lääkejätepussi pudotetaan apteekin asiakastilassa olevaan lääkejäteastiaan tai annetaan apteekin henkilökunnalle.

Myös nestemäiset lääkkeet ja voiteet toimitetaan apteekkiin omissa tuubeissaan tai purkeissaan. Ruiskut ja neulat on pakattava erikseen läpäisemättömään lasi- tai muoviastiaan. Myös vanhat, elohopeaa sisältävät ehjät kuumemittarit voi palauttaa apteekkiin muista lääkeaineista eriteltynä.

Pakkaaminen on tärkeää

Lääkejätteen lajittelu on paitsi ympäristö- myös turvallisuuskysymys. Lääkejätteet ja tarvikkeet kulkevat monen käsiparin kautta ennen päätymistään hävitettäväksi, minkä vuoksi esimerkiksi väärin pakattu neula voi aiheuttaa terveysriskin monille ihmisille. Apteekkari on vastuussa henkilökuntansa työturvallisuudesta, ja mikäli lääkejätteet on väärin pakattu, voi apteekki kieltäytyä lääkejätteen vastaanottamisesta.

Jos mieleen herää kysymyksiä lääkejätteen lajittelusta, tai siitä onko apteekista ostettu tuote juuri lääkejätettä, kannattaa asiasta kysyä oman apteekin henkilökunnalta.

Teksti: Apteekkari Lauri Viitanen, Korpilahden & Luhangan apteekki