Hyvät yöunet levottomista jaloista huolimatta

Levottomat jalat -oireyhtymä heikentää elämänlaatua. Itsehoidolla voi helpottaa oireita ja taata myös paremman unen.

Levottomat jalat (Restless Legs Syndrome, RLS) on nimitys alaraajo-jen epämiellyttäville tuntemuksille, jotka ilmenevät levossa. Oireet alkavat yleensä nukkumaan mennessä ja pakottavat liikuttamaan jalkoja, jotta olo helpottuisi. Öiset oireet vaikeuttavat nukkumista, koska vaiva voi pakottaa nousemaan ylös ja kävelemään.

Oireyhtymän uskotaan olevan neurologinen sairaus, johon kuuluu keskushermoston dopamiiniaineenvaihdunnan häiriö. Levottomat jalat on hyvä erottaa suonenvedoista, jotka ovat lihassupistuksia, ja akatisiasta, joka on tietyistä lääkeaineista johtuva kävelypakko. Levottomien jalkojen oireyhtymästä on kyse silloin, kun oireita on vähintään kolme kertaa viikossa ainakin kolmen kuukauden ajan.

Oireita tulee useimmiten yli 40-vuotiaille ja ne yleistyvät iän myötä. Esiintyvyys koko väestössä on 5–15 prosentin luokkaa. Oireet voivat johtua raskaudesta, raudan puutteesta tai perintötekijöistä. Oireita saattavat myös aiheuttaa tai lisätä jotkin lääkeaineet. Raskauteen liittyvä oirehdinta päättyy muutamassa viikossa raskauden jälkeen.

ITSEHOITO AVUKSI

Levottomien jalkojen oireita voi yrittää hillitä myös itsehoidolla. Esimerkiksi jalkojen lämpötilan tasaisena pysymisen on huomattu helpottavan oireita ainakin hetkellisesti. Jalat saa pidettyä tasalämpöisinä ääreisverenkiertoa vilkastuttamalla. Siksi säännöllinen liikunta ja venyttely vähentävät oireita, mutta juuri ennen nukkumaan menoa pitäisi välttää raskasta liikuntaa.

Toisaalta liikunta ja esimerkiksi avantouinti ennen nukkumista saattavat olla juuri niitä asioita, jotka toisinaan helpottavat oloa. On hyvin yksilöllistä, mikä toimii kenelläkin. Jalkojen suihkuttelu vedellä tai jalkakylvyt, lämpimät ja löysät sukat tai säärystimet yöllä saattavat helpottaa oireita.

Oireita vähentää myös kofeiinin, alkoholin ja tupakoinnin välttäminen ennen nukkumaan menemistä. Unesta kiinni saamista edesauttaa nukkumisympäristöön vaikuttaminen. Rauhallinen ja sopivan lämmin makuuhuone helpottaa nukahtamista. Jos itsehoidosta huolimatta oireet estävät saamasta kunnon yöunia, kannattaa varata aika lääkärille, joka selvittää muun muassa rautavarastojen tilanteen ja munuaisten toiminnan sekä alaraajojen verenkierron ja hermojen toiminnan.

RAUTALÄÄKITYKSELLÄ VAIKUTUSTA

Rautalääkkeiden on todettu parantavan joidenkin oireyhtymästä kärsivien elämänlaatua. Oireista kärsivällä saattavat hemoglobiini ja ferritiini olla normaalilla tasolla, mutta aivoissa ja mustatumakkeessa voi olla raudanpuute. Esimerkiksi 4–12 viikon rautalääkityksen on todettu tuovan helpotusta levottomista jaloista kärsivien elämänlaatuun. Raudan vaikutuksen vuoksi naiset kärsivät miehiä useammin levottomista jaloista. Kuukautiset ja raskaudet lisäävät raudan puutosta.

Raudan syömistä ei kuitenkaan tule aloittaa omin päin. Rauta-arvot tulee mittauttaa ja rautakuuri syödä lääkärin seurannassa, koska liiallinen määrä rautaa voi olla haitaksi. Apteekin henkilökunta auttaa mielellään oikean tuotteen löytämisessä.

Lisää tietoa: www.terveyskirjasto.fi/dlk00294

Teksti: Hanna Halonen, Apteekkari, Vetelin Apteekki

Kuva: Dreamstime