Ilman lääkettä ei tarvitse jäädä

Lääkkeiden saatavuushäiriöistä on viime aikoina kirjoitettu ja puhuttu aikaisempaa enemmän. Kyse ei ole vain yksittäisten Lähiapteekkien tai edes yleisesti apteekkien ongelmasta, vaan tilanne johtuu maailmanlaajuisista saatavuusongelmista.

Maailmanlaajuiset toimitusvaikeudet, joita koronapandemia pahensi entisestään, ovat aiheuttaneet häiriöitä lääkkeiden toimitusketjuun. Mediasta olemme saaneet lukea esimerkiksi diabeteslääke Ozempicin loppumisesta apteekeista. Kyseisestä lääkkeestä puhuttiin vuosi sitten paljon, koska sitä käytettiin diabeteksen hoidon lisäksi laihdutuslääkkeenä. Kysyntäpiikki oli yllättävä, ja edelleenkin apteekit saavat kiintiöiden mukaan rajoitettuja eriä lääkettä. Esimerkiksi Pyhtäällä asiakkaat noutavat saadun määrän hetkessä.

Saatavuushäiriöllä tarkoitetaan sitä, että lääke on tilapäisesti loppu tukkuliikkeistä. Vaikka tukussa lääkettä ei olisi, saattaa sitä vielä olla joissakin apteekeissa. Ongelma ei kuitenkaan johdu vain tukusta tai apteekeista, koska lääkkeiden valmistus ja jakelu on laaja kokonaisuus, johon vaikuttavat niin raaka-aineiden valmistajat, lääketeollisuus, tukut kuin apteekit ja sairaalatkin. Sekin voi toisinaan vaikuttaa, että Suomessa myytävissä pakkauksissa pitää olla suomenkieliset selosteet.

RINNAKKAISLÄÄKE TILALLE

Apteekkireissulla ei kuitenkaan tarvitse jäädä ilman lääkettä, koska apteekin varastosta löytyy yleensä rinnakkaislääke, jonka asiakas saa samalla reseptillä. Jos lääkettä ei kuitenkaan ole tarjolla, voidaan apteekista olla asiakkaan suostumuksella yhteydessä hoitavaan lääkäriin ja miettiä muuta lääkevaihtoehtoa, jotta hoitoa voidaan jatkaa keskeytyksettä.

On pohdittu, että terveydenhuollon kuormitusta olisi mahdollista tässä kohtaa keventää sillä, että apteekkien farmaseuttiset, yliopistokoulutuksen saaneet ammattilaiset voisivat tehdä lääkevaihdon suoraan tietyissä tapauksissa.

Jotta yllättävää lääkkeetöntä tilannetta ei syntyisi, olisi hyvä, että asiakkaamme seuraisivat, milloin reseptilääke alkaa kotona loppua. Apteekkiin olisin hyvä lähteä viimeistään silloin, kun lääkkeitä on varalla enää muutamaksi päiväksi. Näin jää aikaa myös uusia resepti, jos se on päässyt umpeutumaan.

Apteekkitoiminnan kehittämistyössä on ollut esillä digitaalinen uudistus, jonka avulla tulevaisuudessa apteekki voisi lähettää muistutusviestin asiakkaalle lääkkeen loppumisesta. Näin reseptin voisi uusia digilääkäripalvelusta ja tilata lääkkeet vaikka verkon kautta.

HAMSTRAUS EI KANNATA

Lääkkeitä ei kuitenkaan ole hyvä hamstrata kotiin. Jos ilman reseptiä saatavia lääkkeitä tai reseptilääkkeitä ostaa varastoon monen kuukauden tarpeeksi, voi se osaltaan aiheuttaa saatavuusongelmia. Lääkkeissä on myös viimeinen käyttöpäivä, joten siksikään niitä ei kannata liiaksi varastoida kotiin. Osa lääkkeistä on vanhentuessaan vaarallista jätettä, joten ne tulee viedä apteekkiin, josta ne toimitetaan hävitettäviksi.

Apteekkien henkilökunta keskustelee mielellään asiakkaan kanssa siitä, mitä lääkkeitä sekä itsehoitovalmisteita kannattaa kodin lääkekaappiin hankkia ja millaisissa määrin. Olemme esimerkiksi meillä huomanneet, että joulun lähestyessä koteihin hankitaan flunssa-, närästys- ja kipulääkkeitä, joita kaikkia on syytä käyttää maltillisesti ja noudattaa apteekin neuvoja.

On hyvä muistaa myös se, että lääkkeiden niin sanotun sairausvakuutuskorvauksen eli Kela-korvauksen saa apteekista enintään kolmen kuukauden lääkkeille. Osassa kalliimmissa lääkkeissä korvattavuuden raja on yksi kuukausi.

Osa meistä kylmän Pohjoisen asukkaista suuntaa eteläisempiin maihin talveksi. Pitkää, usean kuukauden kestävää matkaa varten tulee tutustua kohdemaan apteekkikäytäntöihin. Esimerkiksi sähköinen resepti on voimassa vain muutamassa Euroopan maassa, joten mukaan tarvitaan paperinen resepti. Ulkomaille tulee ottaa mukaan myös yhteenveto tietyistä mukana olevista lääkkeistä. Yhteenvedon voi pyytää apteekista tai tulostaa itse OmaKannasta. Apteekin henkilökunta osaa opastaa matkalle tarvittavista lääkkeistä ja dokumenteista.

VERKON LÄÄKEHAUT AVUKSI

Fimean eli Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen verkkosivuilta löytyy ajantasainen luettelo lääkkeistä, joissa on saatavuushäiriöitä. Myös Suomen Apteekkariliiton apteekki.fi-sivustolta löytää lääkehakupalvelun, josta voi tarkistaa lääkkeiden saatavuuden Suomessa.

Teksti: Apteekkari Kenneth Forssell, Pyhtään Apteekki

Kuva: Dreamstime