Kuivat silmät kuntoon

Kuivasilmäisyys on yleinen oire, jota esiintyy kaikenikäisillä. Kiusaan on yksinkertainen hoito: kosteuttavat silmätipat.

Tuntuvatko silmäsi kuivilta, väsyneiltä tai valonaroilta? Kirvelevätkö ne tai onko niissä hiekan tai roskan tunnetta? Vetistävätkö silmäsi voimakkaasti varsinkin talvipakkasilla? Kaikissa tapauksissa saatat kärsiä kuivasilmäisyydestä.

Sopiva löytyy kokeilemalla

Kosteuttavat silmätipat, voiteet ja geelit voitelevat silmän pintaa ja suojaavat kuivumiselta. Aluksi kannattaa kokeilla ohuempia silmätippoja. Geelit ja voiteet sopivat yöksi, sillä ne voivat sumentaa näköä hetkellisesti. Pitkäaikaisessa käytössä kannattaa suosia säilöntäaineettomia tippoja, joita kerta-annospipetit sisältävät. Piilolinssien käyttäjien on varmistettava tuotteen sopivuus itselleen.

Tuotteita kannattaa käyttää aluksi 4–6 kertaa vuorokaudessa kuukauden ajan ja jatkaa kosteutusta tarpeen mukaan. Itselle paras valmiste selviää kokeilemalla. Apteekin henkilökunta auttaa mielellään paitsi sopivan tuotteen löytämisessä myös silmätippojen laitossa. Oireita voivat helpottaa myös omega-3-valmisteet ja riittävä nesteen nauttiminen.

Monta syytä ja seurausta

Naisilla kuivasilmäisyys on yleisempää kuin miehillä, ja kyynelnestettä erittyy iän myötä vähemmän. Taustalla ovat usein ilmastointi ja kuiva sisäilma, näyttöpäätetyö ja silmän epäpuhtaudet. Riskiä lisäävät piilolinssien käyttö, silmäluomien virheasennot, silmän alueen leikkaukset sekä eräät sairaudet. Myös jotkut lääkkeet, kuten antihistamiinit, psyykenlääkkeet, verenpainelääkkeet, parkinsonismilääkkeet, yskänlääkkeet ja hormonit voivat aiheuttaa kuivumista.

Oireet ovat voimakkaimmillaan aamulla ja iltaa kohti. Niitä pahentavat ympäristötekijät, kuten tuuli, aurinko, pöly, savu ja huono ilmanlaatu, saunominenkin. Silmäoireiden syiden erottaminen voi olla hankalaa. Esimerkiksi allergiat, sarveiskalvon sairaudet ja silmätulehdukset aiheuttavat samanlaisia oireita kuin kuivasilmäisyys. Katu- tai siitepölyn aiheuttamissa oireissa silmien punoitus on kuitenkin voimakkaampaa. Lisäksi voi esiintyä flunssaoireita.

Jos oireina on rähmäisyyttä ja kipua, eikä kuivuuden tunne kostutuksesta huolimatta helpota, on syytä hakeutua silmälääkärin tutkimuksiin. Silmän kuivumisesta voi seurata näöntarkkuuden vaihtelua ja toistuvia silmätulehduksia. Taustalla saattaa olla jokin muu sairaus tai lääkkeen sopimattomuus.

Teksti: Apteekkari Robert Järnström, Porvoon Vanha Apteekki