Kun allergia vaivaa

Siitepölyallergian oireita voi hillitä apteekista saatavilla itsehoitotuotteilla. Tyypillisimmät oireenmukaiset allergialääkkeet sisältävät antihistamiineja tai kortisonia.

Allergiakauden alkaessa monia vaivaa tukkoinen ja vuotava nenä sekä kutisevat ja punoittavat silmät. Itsehoitotuotteiden säännöllinen käyttö vähentää oireita. Jos oireet ovat voimakkaita, on hyvä käyttää sumutteiden ja tippojen ohessa antihistamiinitabletteja. Allergian itsehoitoon on tarjolla monipuolisesti valmisteita, joissa on erilaisia vaikuttavia ainesosia. Apteekin ammattitaitoinen henkilökunta auttaa valitsemaan sinulle oikean itsehoitovalmisteen.

Antihistamiinivalmisteet on suunnattu nenä- ja silmäoireiden lievittämiseen. Lisäksi iho-oireissa antihistamiinit vähentävät kutinaa. Antihistamiinien teho perustuu allergiaa välittävän aineen vaikutuksen vähentämiseen elimistössä. Nykyään antihistamiinit ovat niin sanottuja toisen polven antihistamiineja, jotka eivät enää juurikaan väsytä. Itsehoitotuotteissa vaikuttavina lääkeaineina ovat setitritsiini, levosetiritsiini, loratadiini, desloratadiini, feksofenadiini, ebastiini ja akrivastiini.

Nuhaan saattavat sopia tabletteja paremmin antihistamiinisumutteet, joiden vaikutus alkaa yleensä nopeasti. Sumutteiden lääkeaineita ovat atselastiini tai levokabastiini.

Allergiseen nuhaan on tarjolla kortisonia sisältäviä sumutteita, joiden vaikuttavina lääkeaineina voi olla beklometasonia, flutikasonia, triamsinoloniasetonidia tai mometasonia. Kortisonisumutteet ovat tehokkaita, koska ne hoitavat nenän limakalvojen tulehdustilaa. Niiden vaikutus alkaa viiveellä, joten suihkeiden käyttö tulisikin aloittaa jo ennen allergiakauden alkamista.

Siitepölyn aiheuttamiin silmäoireisiin on tarjolla antihistamiinitippoja, jotka sisältävät levokabastiinia tai ketotifeenia. Vaihtoehtoisesti voi käyttää muita allergialääkkeitä kuten kromoglikaatti- tai lodoksamiditippoja.

Antihistamiineja ja muita allergialääkkeitä saa ilman reseptiä. Valmisteita on runsaasti, joten kannattaa kokeilla, mikä niistä sopii omiin oireisiin parhaiten. Useimmiten itsehoitovalmisteet auttavat ja riittävät allergiaoireiden lievittämiseen. Mikäli lääkkeet eivät riitä tai oireisiin liittyy hengitysvaikeuksia, on syytä käydä lääkärissä.

Teksti: Apteekkari Merja Johansson, Varissuon Apteekki

Kuva: Dreamstime