Kun ruoka ei maita

Sairaalle tai toipilaalle ei aina maita ruoka, ja muistisairas voi unohtaa syödä. Energiaa, proteiinia ja suojaravintoaineita kuitenkin tarvittaisiin paranemista varten ja toimintakyvyn säilyttämiseksi. Yksi ratkaisu ongelmaan löytyy meiltä apteekeista.

On tavallista kaikenikäisillä, että potilas tai toipilas menettää ruokahalunsa. Toipumiseen tarvittaisiin kuitenkin energiaa ja suojaravintoaineita, ja esimerkiksi leikkauksen jälkeen ravinnossa tulisi olla runsaasti proteiinia ja hivenaineita uuden kudoksen rakennusaineiksi.

Ikäihmisillä ravitsemuksen puutteet ovat yleinen ongelma, koska iän myötä makuaisti ja nälän tunne heikentyvät. Kun myös liikkuminen on usein vähäistä, ruoka ei maita. Heikko ravitsemus puolestaan heikentää lihasvoimaa ja vastustuskykyä. Näin voi syntyä vanhuksen toimintakykyä kaventava kierre.

Vanhuksella voi olla myös nielemisvaikeuksia, jotka liittyvät usein neurologisiin sairauksiin. Jos on vaikea niellä, syöminen hidastuu ja ravinnonsaanti jää helposti vähäiseksi.

Näitä tilanteita varten apteekeista on saatavana täydennysravintovalmisteita, jotka sisältävät paljon ravintoaineita pienessä määrässä. Pienen määrän täydennysravintojuomaa jaksaa moni juoda, vaikka syöminen olisi vaikeaa. Jauhemaisilla valmisteilla voi parantaa ruuan tai juoman ravintosisältöä, ja sakeuttamisjauheella ruuasta voi tehdä helpommin nieltävää.

PARASTA SUORAAN JÄÄKAAPISTA

Valmisteita on laaja valikoima ja eri tilanteisiin: mehumaisia ja pirtelömäisiä juomia, lusikoitavia keiton tai jälkiruuan tapaisia valmisteita, patukoita sekä ruokiin ja juomiin sekoitettavia jauheita. Makuja ja tuotemerkkejä on useita. Kannattaa kysyä apteekin henkilökunnalta neuvoa valmisteen valintaan. Valmisteita voidaan myös tilata apteekkiin, ellei niitä ole hyllyssä.

Yleisimpiä ovat täydennysravintojuomat, joilla voi korvata aterian kokonaan tai niitä voi käyttää välipalana, mehun tai maidon sijasta juomana tai jälkiruuaksi.

Ne ovat maito-, mehu- tai soijapohjaisia, mutta niissä on enemmän energiaa, proteiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita kuin mehussa, maidossa tai soijamaidossa. Valtaosa juomista on laktoosittomia ja gluteenittomia, joten ne sopivat useimmille.

Juomat maistuvat yleensä parhaiten kylminä, suoraan jääkaapista otettuina. Niitä voi myös viilentää jääpaloilla tai pakastaa mehujääksi. Ruuanlaitossa niitä voi käyttää esimerkiksi puuron nesteenä tai smoothien aineksena. Valmistetta nautitaan useimmiten yksi tai kaksi pulloa päivässä muun ruuan lisänä. Osa valmisteista sopii myös ainoaksi ravinnoksi.

SAIRAUKSIIN OMAT VALMISTEENSA

Omia valmisteita on esimerkiksi haavojen hoitoa tukemaan, diabeetikoille, syöpäpotilaiden ravitsemushoitoon, munuaissairautta ja keuhkoahtaumatautia sairastaville. Niiden koostumuksessa on painotettu kuhunkin sairauteen liittyviä ravitsemustarpeita.

Alzheimerin tautia sairastaville on kliininen ravintovalmiste, jonka tehoa on tutkittu Itä-Suomen yliopistossa. Kolmivuotinen, eurooppalainen LipiDiDiet-tutkimus valmistui viime syksynä, ja tulosten mukaan valmisteen käyttö hidastaa muistin ja tiedollisten toimintojen heikentymistä sekä aivojen kokonaistilavuuden pienenemistä.

Odottamaton havainto oli, että valmisteen vaikutukset paranivat käytön jatkuessa. Mitä aikaisemmin valmisteen käyttö aloitettiin ja mitä pidempään käyttö jatkui, sitä paremmin se hidasti taudin etenemistä. Ravintovalmistetta käytettiin ainoana hoitona, koska Alzheimerin taudin varhaisvaiheeseen ei ole lääkehoitoa.

Teksti: Peik Carpelan, Hämeenlinnan Keskusapteekki

Kuva: Dreamstime

Lähde: Terveyskylä.fi, Itä-Suomen yliopisto, Gerontoginen Ravitsemus GERY RY.