Lääkkeetön kivunhoito avuksi

Kivun hoidossa etsitään yhä useammin lääkkeettömiä vaihtoehtoja niin pitkittyneessä, kroonisessa kivussa kuin akuutissa ja ohimenevässäkin kivussa. Kipua voi helpottaa esimerkiksi liikunnan, rentoutumisen sekä kylmä- ja kuumahoitojen avulla.

Kivulla on monta syytä ja pitkittyneessä kivussa onkin tärkeää kartoittaa tilanne lääkärin kanssa. Myös esimerkiksi liikunnasta tai nyrjähdyksestä aiheutuva kipukohta on hyvä näyttää lääkärille, jos kiputila ei helpotu eikä tule paremmaksi levolla ja itsehoidolla. Rentoutumisharjoitusten avulla voi myös suunnata ajatuksia pois kivun tunteesta ja rentoutua. Kun mieli rentoutuu, se vaikuttaa myös kehoon.

LIIKKUJAN LIHASKIPU

Lääkehoidon rinnalle on itsehoidossakin mahdollista valita lääkkeettömiä vaihtoehtoja. Aktiiviliikkujille lihaskipu on tuttu vaiva, jos treeni on ollut sopivan tehokasta tai on harjoitettu lihaksia uudella tavalla. Alku- ja loppulämmittelyllä on suuri merkitys urheilussa, jotta loukkaantumisia ja lihasjumeja ei syntyisi. Lihaskipu voi syntyä myös esimerkiksi toistuvasta liikkeestä. Käsivartensa voi siis saada kipeäksi vaikkapa kevään pihatöissä, jos haravoi pitkään.

Liikunnasta johtuvassa lihaskivussa voi kylmägeelillä vähentää turvotusta ja kipua. Loukkaantumisen alkuvaiheessa voi kylmähoidolla, kuten kylmäspraylla ja kylmäpussilla lievittää kipua ja turvotusta. Kylmähoitoa ei tulisi jatkaa muutamaa tuntia kauempaa, koska pidempi kylmähoito saattaa hidastaa paranemisprosessia.

Apteekissa on tarjolla monenlaisia kipuvoiteita ja -geelejä, joilla voi antaa täsmähoitoa esimerkiksi urheiluvammoista, ylirasituksesta tai nivelrikkosta johtuviin lihas- ja nivelkipuihin. Samasta hyllystä löytyvät kylmä- ja lämpöhoitotuotteet. Akuuteissa urheiluvammoissa ja lihaskiristyksissä auttaa kylmägeeli tai kylmäpakkaus.

Kylmä auttaa lievittämään kipua ja laukaisee lihasjännitystä. Kylmähoitotuotteet voivat olla kertakäyttöisiä tai niitä voidaan säilyttää käyttöä varten pakastimessa. Lämpögeelin tarkoitus taas on rentouttaa kireitä lihaksia ja parantaa verenkiertoa. Lämpöhoitoon saa apteekista myös kuumavesipulloja ja kylmä- ja lämpöpakkauksia.

Lämmön aikaansaamaan rentoutukseen perustuu myös lämpötyynyjen ja -laastarien vaikutus. Niissä joko niskaan, hartioille tai selkään asetettava tyyny ohjaa lämmön syvälle lihaksiin. Ne helpottavat myös esimerkiksi kuukautiskivuissa. Magnesiumvoiteet voivat lievittää lihaskramppeja ja lihasten kipeytymistä sekä edistää
väsyneiden lihasten palautumista.

Lihas- ja nivelkipujen avuksi on tarjolla laitteita, kuten TENS-teknologiaan perustuvia kivunlievittäjiä, joiden toiminta perustuu sähköimpulsseihin, joilla estetään kipusignaalien kulkeminen aivoihin.

AURINKOA VAROEN

Iho tulee suojata auringolta. Aurinkovoiteita on aikuisille, lapsille, herkälle iholle, kasvoille ja herkille alueille. Toisinaan suojauksesta huolimatta iho palaa. Jos tulee rakkuloita, tuntuu iholla kipua. Auringonpolttamassa onkin kyse ultraviolettisäteilyn aiheuttamasta palovammasta. Punottavassa ihossa on kyse ensimmäisen asteen vammasta, ja rakkulat kertovat jo toisen asteen palovammasta.

Tarvittaessa kipuun voi ottaa särkylääkettä. Ensiavuksi palanutta kohtaa tulee viilentää kylmällä vedellä. Kohtaa voi voidella kevyellä perusvoiteella ja tarvittaessa voi käyttää hydrokortisonivoidetta, joka lievittää myös kipua. Hydrokortisonia ei saa käyttää auringossa oleilun aikana.

Jos kyseessä ei ole palovamma vaan se, että iho on rasittunut liiallisesta auringosta ihon rauhoittamiseen ja kosteutukseen sopivat after sun -tuotteet. Myös aloe vera -tuotteet voivat rauhoittaa auringon kuivattamaan ihoa.

Apteekin valikoimassa on monia laadukkaita aurinkosuojatuotteita korkeilla suojakertoimilla. Kasvovoiteeksikin kannattaa ainakin keväällä ja kesällä valita tuote, jossa on suojakertoimet valmiina. Apteekin henkilökunta opastaa mielellään sopivimman tuotteen valinnassa.

Teksti: Apteekkari Niina Salmi, Tervolan apteekki

Kuva: Dreamstime