Lievä tulehdus lisää sairastumisen riskiä

Lievän tulehduksen arvioidaan olevan yli puolen miljoonan suomalaisen hiljainen, mutta vakava vaiva. Sen on todettu vaikuttavan moniin pitkäaikaissairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen. Ravitsemusterapeutti REIJO LAATIKAINEN toteaa, että oikeanlainen, kokonaisvaltainen ruokavalio auttaa elimistön ärsytystilan kuriin saamisessa.

Matala-asteisesta, lievästä tai hiljaisesta tulehduksesta puhutaan ja kirjoitetaan paljon, mutta se diagnosoidaan harvoin erikseen. Laillistettu ravitsemusterapeutti ja filosofian tohtori Reijo Laatikainen toteaa lievän tulehduksen olevan kehon krooninen ärsytystila, joka johtuu solu- ja kudostason tulehduksesta verisuonistossa tai keskushermostossa. Kyseessä ei siis ole tavallinen mikrobien aiheuttama tulehdus. Lievä tulehdus jyllää usein koko elimistössä, mutta se saattaa olla myös paikallinen.

– Lievä tulehdus aiheutuu monesta eri osatekijästä ja sen vaikutuksetkin ovat moninaiset. Tutkimusten mukaan elimistön ärsytystä aiheuttava tulehdus vaikuttaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, tiettyihin syöpiin ja diabetekseen sairastumiseen muiden riskitekijöiden täydentäjänä. Sillä on todettu olevan yhteys myös masennukseen ja Alzheimerin tautiin, Laatikainen kertoo.

Lievä tulehdus vaivaa satojen tuhansien suomalaisten elimistöä. Laatikainen kuitenkin muistuttaa, että jos verenpaine, kolesteroli ja sokeriarvot ovat kunnossa eikä ylipainoakaan juuri ole, niin luultavimmin kehon immuunijärjestelmä on kunnossa eikä piilevää tulehdusta ole.

Laatikainen on tutustunut laajasti lievään tulehdukseen ja häneltä on ilmestynyt siitä kirja ”Taltuta lievä tulehdus – Eroon piilevästä vaivasta ravinnolla ja elämäntavoilla” (Kirjapaja 2019).

YLIPAINO LISÄÄ LIEVÄÄ TULEHDUSTA

Lievän tulehduksen havaitsemista ja tutkimusta haittaa osittain sen oireettomuus. Sitä on vaikea myös todentaa, koska selvää mittaustapaa ei ole ja mittaustulokset saattavat olla ristiriitaisia keskenään. Tulehdusarvoja mitataan usein herkän CRP:n avulla.

Varsinkin ylipaino aiheuttaa elimistössä lievää tulehdusta. Esimerkiksi vyötärölihavuudella on todettu yhteys sairastuvuuteen. Keskeisintä lievän tulehduksen ehkäisyssä on oikeanlainen ravinto ja painonpudotus. Myös muilla elintavoilla, kuten tupakoimattomuudella ja säännöllisellä liikunnalla sekä riittävällä unella, on iso merkitys lievän tulehduksen taltuttamisessa. Reipasta liikuntaa tulisi harrastaa vähintään viisi tuntia viikossa.

Laatikainen toteaa, että esimerkiksi lääkärin vastaan- otolla tai työterveyskäynneillä ei välttämättä erikseen puututa lievään tulehdukseen, koska sen ehkäisykeinot ovat samat kuin verenpainetaudin, kohonneen kolesterolin ja diabeteksen torjunnassa.

RUOKAVALIOON KASVIKSIA JA MARJOJA

Oikeanlainen kokonaisruokavalio auttaa lievän tulehduksen kuriin saamisessa. Tavoitteena on syödä niin, etteivät sokeriarvot ja veren rasva-arvot nouse pitkäksi aikaa aterian jälkeen. Tässä auttaa myös ateriakokojen pienentäminen. Napostelua on hyvä välttää, koska se pitää verensokerin korkealla lähes koko ajan.

– Ruokavalion lähtökohtana on se, että syödään pal- jon vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Viljoista parhaita ovat runsaskuituiset täysjyväviljat. Eläinrasvat on hyvä vaihtaa kasvirasvoihin kuten neitsytoliivi- ja rypsiöljyyn. Levitteeksi sopivat avokado tai siemen- ja juurespohjaiset levitteet. Kalaa tulisi myös syödä muutamana päivänä viikossa, Laatikainen luettelee.

Laatikainen korostaa kasvisten merkitystä. Etenkin sekasyöjien tulee varmistaa, että niitä on joka aterialla. Perunaa ei lasketa kasvikseksi ravintosuosituksessa. Vihanneksia, juureksia ja marjoja tulisi syödä 800 grammaa päivässä eli tuttu puoli kiloa päivässä ei riitä. Näin parhaana satoaikana on hyvä ottaa ruokavalioon mukaan myös tuoreita marjoja. Syksyn edetessä voi lisätä sitrushedelmien määrää. Marjoja ja hedelmiä tulisikin syödä muutama sata grammaa päivässä.

Laatikainen on vastaanotollaan huomannut, että syksyn pimeys, loman jälkeinen työstressin lisääntyminen ja liikunnan väheneminen lisäävät painonnousun riskiä. Jos huomaa itsessään tämän taipumuksen, on hyvä pitää paino kurissa.

Reijo Laatikaisen ajatuksiin voi tutustua hänen blogissaan osoitteessa pronutritionist.net

VITAMIINILISÄ AVUKSI, JOS RAVINTO ON PUUTTEELLISTA

Ravintosuositusten mukainen ruokavalio ja runsas hedelmien ja marjojen syönti kattaa yleensä vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeen. Jos aterioista kuitenkin jää puuttumaan ravintoaineita, kuten kalsiumia ja rautaa sekä vitamiineja tai ruoka ei esimerkiksi ikääntyneelle maistu, voi saantia täydentää monivitamiinivalmisteilla. Lievää tulehdusta ei hoideta vitamiineilla.

Reijo Laatikainen pitää apteekissa myytäviä valmisteita turvallisina käyttää. Esimerkiksi folaatin riittävää saantia on hyvä tarkkailla. Iäkkäille sopii D-vitamiinilisä läpi vuoden. Vitamiinilisillä ja sinkillä voi tukea myös vastustuskykyä, mikä vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin.

Teksti: Johanna Pelto-Timperi

Kuva: Dreamstime