Lievitystä kesän liikuntavammoihin

Ylös, ulos ja lenkille! Kesä innostaa liikkumaan ulkona ja luonnossa, eikä kolhuilta voi aina välttyä. Moneen pikkuvaivaan saa apua Lähiapteekista.

Kesällä tavallisia liikuntavammoja ovat nyrjähdykset ja venähdykset, kun aletaan juosta poluilla ja pelataan pallopelejä pihoilla ja kentillä. Yksi kesän menekkituotteista onkin pikakylmäpakkaus, joka sopii hyvin ensiavuksi lajista riippumatta. Kylmä vähentää turvotuksen ja verenpurkauman muodostumista vammautuneessa raajassa. Apteekeissa on saatavilla myös uudelleenkäytettäviä kylmäpakkauksia, joita voi säilyttää pakastimessa.

Nyrjähdysten ja venähdysten jatkohoitoon sopivat lääkkeellisen kivunlievityksen lisäksi iholle levitettävä kylmägeeli tai tulehduskipugeeli, jotka lievittävät kipua ja auttavat vamman paranemisessa. Ilman lääkemääräystä saatavat tulehduskipugeelit on tarkoitettu 14 vuotta täyttäneille.

Lihasjumeihin voi käyttää esimerkiksi kylmä-lämpögeeliä. Sen lämmittävä vaikutus parantaa verenkiertoa ja siten rentouttaa lihasta. Kramppeja ehkäisemään on tarjolla esimerkiksi iholle levitettävää magnesiumvoidetta.

APUA RAKKOIHIN JA HAAVOIHIN

Erityisesti lenkkeilystä ja patikoinnista jää kulkijalle usein muistoksi rakkoja ja hiertymiä. Rakkolaastari suojaa ihoa hankautumiselta, bakteereilta ja lialta. Ennen sen kiinnittämistä ihoalue pestään, ja jos rakko on ehtinyt puhjeta, pitää alue desinfioida. Rakkojen syntymistä voi ennaltaehkäistä rakkolaastareiden lisäksi rakonestopuikolla. Se tekee ihon pinnan liukkaaksi ja vähentää näin esimerkiksi uusien kenkien aiheuttamaa hankausta.

Etenkin rullaluistelijan harmina on usein kaatumisen seurauksena tullut asfaltti-ihottuma. Tärkein haavan paranemista edistävä tekijä on sen puhdistaminen hiekasta ja liasta. Haavaa suihkutellaan ensin kädenlämpöisellä puhtaalla vedellä tai huuhdellaan keittosuolaliuoksella. Likaista haavaa puhdistetaan aluksi päivittäin suihkuttelemalla ja tarvittaessa käytetään paikallisantiseptia. Haava suojataan tarttumattomalla sidoksella, esimerkiksi silikoniverkolla tai vaahtosidoksella.

UIMAAN VAILLA JOMOTUSTA

Lämpimät kelit houkuttelevat uimareita luonnonvesiin ja maauimaloihin. Runsas uiminen voi kuitenkin johtaa akuuttiin korvakäytävän tulehdukseen, josta käytetään myös nimitystä “uimarin korva”. Jos kärsii toistuvista uimiseen liittyvistä korvakäytävätulehduksista, voi turvautua ennen ja jälkeen uimisen korvaan laitettaviin boori-alkoholitippoihin, joita on saatavissa itsehoitovalmisteena. Kova, nopeasti alkava korvakipu on kuitenkin aina syy käydä lääkärissä.

Liikuntavammojen itsehoitoon liittyen apua ja neuvoja saa omasta Lähiapteekista. Jos oireet ovat voimakkaita ja ne aiheuttavat epäilyn vakavammasta vammasta, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Teksti: Apteekkari Klaus Lantela, Säynätsalon Apteekki

Kuva: Dreamstime