Limakalvoista tulee pitää huolta

Limakalvoja on intiimialueiden lisäksi suussa, nenässä, hengitysteissä ja suolistossa. Yleisin naisten intiimialueen limakalvojen ongelma on kuivuus, jota aiheuttavat esimerkiksi vaihdevuodet sekä lääkehoidot. Itsehoitovalmisteista saa apua kuivien limakalvojen hoitoon.

Limakalvojen terveydestä puhutaan aikaisempaa enemmän ja niiden roolia kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa myös tutkitaan laajasti. Ihon ja limakalvojen sekä suoliston mikrobiomin antama suoja tukee luontaista immuniteettiämme. Terveet limakalvot ovatkin osa vastustuskykyämme.

Naistentautien ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri ja professori Aila Tiitinen toteaa naisten intiimialueiden limakalvojen hyvinvoinnissa olevan etusijalla riittävä estrogeenivaikutus ja emättimen normaali pH-arvo.

– Jotta limakalvo on terve ja toimiva, pitää emättimen epiteelisolukon olla ehjä, verenkierron hyvä ja emättimen mikrobiflooran tulee olla oikeanlainen. Hedelmällisessä iässä olevien naisten emättimen limakalvo pysyy terveenä estrogeenin ansiosta. Menopaussin jälkeen estrogeenin puutos aiheuttaa limakalvojen ohenemisen, jolloin emättimen elastisuus sekä kosteus häviävät ja maitohappobakteerien määrä laskee sekä pH nousee. Limakalvojen kuivuminen on vaihdevuosiin liittyvä yleinen oire, jota esiintyy senkin jälkeen, kun esimerkiksi kuumista aalloista on jo päästy eroon, Tiitinen kertoo.

Estrogeenivajaus aiheuttaa kuivuutta myös esimerkiksi imetyksen aikana ja joidenkin hormonihoitojen yhteydessä. Matalahormonisten e-pillerien tai minipillerien käytön sivuvaikutuksena voi esiintyä limakalvojen kuivumista, joten kuivat limakalvot vaivaavat myös nuorempia naisia. Näitä vaivoja voidaan hoitaa paikallisilla estrogeeneilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Myös solusalpaajahoidot ja osa rintasyövän liitännäishoidoista kuivattavat limakalvoja.

OIREINA POLTTELUA JA KUTINAA

Kun estrogeenitaso laskee, limakalvo haurastuu ja kuivuu, josta aiheutuu polttelua, kirvelyä ja kutinaa. Kuivat limakalvot voivat aiheuttaa myös yhdyntäkipuja.

– Kuivuus lisää virtsarakon toimintahäiriöitä, kuten pakkovirtsankarkailua ja tiheävirtsaisuutta. Myös virtsatie- ja emätintulehduksien riski kasvaa. Paikallisesti käytettävät estrogeenia sisältävät valmisteet vähentävät virtsatietulehdusten riskiä ja niistä on apua myös pakkovirtsankarkailun hoidossa, Tiitinen kertoo.

Tiitisen mukaan limakalvojen hyvinvointiin osataan jo aika hyvin kiinnittää huomiota. Aina ei kuitenkaan huomata yhdistää epämääräistä kivuntunnetta tai virtsarakon ärsytystä emättimen kuivuuteen.

KOSTEUTTAVAT TUOTTEET AVUKSI

Limakalvojen terveyttä voi edistää itsehoitotuotteilla. Niiden tarkoituksena on ylläpitää emättimen normaalia estrogeenivaikutusta sekä pH:ta ja kosteuttaa sekä vahvistaa limakalvoja. Valmisteita tulee käyttää ohjeen mukaan esimerkiksi useita kertoja viikossa kahdesta kolmeen päivän välein. Liian vähäinen käyttö ei tuo tarkoitettua tulosta.

Tiitinen muistuttaa, että paikallisesti käytettävissä valmisteissa on estrogeenia erittäin vähän ja ne vaikuttavat vain emättimessä. Valmisteet ovat turvallisia käyttää, koska seurantatutkimusten mukaan ne eivät lisää rintasyövän tai muiden syöpien riskiä. Estriolia tai estradiolia sisältäviä estrogeenivalmisteita saa ilman reseptiä, mutta osa hormonivalmisteista edellyttää reseptiä.

– Paikalliset estrogeenivalmisteet lisäävät limakalvon paksuutta ja epiteelin kypsyneiden pintasolujen lisääntymistä. Hormonittomillakin valmisteilla, kuten kosteuttavilla tuotteilla, on saatu helpotusta limakalvo-oireisiin, vaikka limakalvo ei paksuuntunutkaan, Tiitinen kertoo.

Vaihdevuosioireiden hoitoon tarkoitetut estrogeenihoidot vaativat reseptin. Jos ei kärsi voimakkaista kuumista aalloista, unihäiriöistä tai muista tyypillisistä vaihdevuosioireista, riittävät Tiitisen mielestä paikallisesti käytettävät valmisteet. Niitä voi käyttää myös hormonikorvaushoitojen rinnalla intiimialueen limakalvojen kosteuden ja kunnon vahvistamiseen, jos limakalvo-oireet ovat hankalat.

Tiitinen toteaa, että limakalvojen hyvinvointia voi edistää hyvän hygienian avulla, mutta turhia saippuapesuja tulee välttää. Alusvaatteet eivät saa kiristää. Ulkosynnyttimien ihoa voi hoitaa öljyllä tai perusvoiteilla.

Monet ja eri-ikäiset naiset kärsivät intiimialueiden kuivista limakalvoista. Tiitinen kehottaa hakeutumaan lääkäriin, jos itsehoidosta ei ole ollut apua. Samalla poissuljetaan myös tulehdusten mahdollisuus.

– Jos on kuivuuden lisäksi esimerkiksi verenvuotoa, kipua tai tulehdukseen viittaavia tuntemuksia, on syytä lähteä tutkimuksiin, Tiitinen muistuttaa.

Teksti: Johanna Pelto-Timpuri

Kuva: Dreamstime