Miksi verenpaine kannattaa mitata kotona?

Verenpaineen kotimittaus antaa luotettavan tuloksen, jos mittaus tehdään rauhallisessa ympäristössä ja oikein. Kotimittareita on helppo käyttää ja niissä on hyvät ohjeet.

Säännöllinen verenpaineen mittaus on tarpeen, koska kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita ja sydäntä ja voi aiheuttaa aivoinfarktin. Kohonneella verenpaineella on yhteys myös muistisairauksiin ja munuaisten vajaatoimintaan.

Usein ajatellaan, että verenpaineen seurantaa tarvitaan vasta silloin, kun arvot ovat jo koholla.

Mittareita on yleensä juuri ikäihmisten kotona. Jokaisen aikuisen olisi kuitenkin hyvä tietää verenpainearvonsa. Perhepiiriin kannattaa hankkia kotimittari, jota voivat sitten käyttää niin kolmikymppiset lapsenlapset, keski-ikäiset vanhemmat ja eläkkeelle jo siirtyneet isovanhemmat. Verenpaineen mittauksesta voi tehdä toistuvan tavan esimerkiksi isovanhempien luona vieraillessa – samalla kun mittaa senioreiden arvot, voi mitata myös omansa.

Kotimittauksen yksi ehdoton etu on siinä, ettei jännitys nosta mittaustulosta, kuten usein vastaanotolla käy.

MITÄ KERTOO?

Verenpainemittari ilmoittaa kaksi lukua verenpaineesta sekä pulssin. Yläpaine kertoo verisuonistoon kohdistuvan paineen sydämen supistuessa, alapaine taas verisuoniston paineen sydämen supistusten välissä. Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80 (mmHg). 130–139/85–89 mmHg:n taso on tyydyttävä. Kun paine on 140/90 mmHg tai enemmän, on se jo koholla.

Ennen mittausta kannattaa rauhoittua hetki. Verenpaine suositellaan mittavaksi aamulla ennen verenpainelääkkeiden ottoa ja toisen kerran illalla. Mittauksia on hyvä tehdä pari kertaa peräkkäin ja pitää välissä 1-2 minuutin tauko ja laskea näiden mittausten keskiarvo. Seurantaa suositellaan tehtäväksi neljänä peräkkäisenä päivänä.

MILLAINEN MITTARI?

Millainen mittari kannattaa kotiin hankkia? Itse suosittelen olkavarsimittaria. Moni valitsee perusmittarin, jolla jo pärjää hyvin. Osa mittareista tunnistaa myös mittauksen aikaisen rytmihäiriön ja eteisvärinän.

Hintaan ja myös mittarin laatuun vaikuttaa validointi, jossa mittarin toimintoja on varmistettu puolueettomissa kliinisissä tutkimuksissa, joissa on ollut mukana niin terveitä henkilöitä kuin niitä, joilla verenpaine on koholla. Kaikki Suomessa myytävät mittarit täyttävät CE-merkinnän kriteerit.

Olkavarren ympärille kiedottava mansetti on tärkeä osa kokonaisuutta. Liian pieni mansetti antaa todellista painetta korkeamman ja suuri mansetti taas matalamman lukeman. Oikean koon voi varmistaa taulukoista olkavarren ympärysmitan mukaan. Muista säilyttää mansetti rullalla auringonpaisteelta suojassa.

Apteekkien valikoimassa on laadukkaita ja luotettavia verenpainemittareita. Ammattitaitoinen henkilökunta auttaa mittarin valinnassa.

Teksti: Marli Andersin, Apteekkari, Kannonkosken Apteekki

Kuva: Dreamstime