Näin vaikutat vastustuskykyyn
Kun kehon vastustuskyky on hyvässä terässä, virukset ja bakteerit eivät niin vain onnistu aiheuttamaan sairauksia. Myös apteekin hyllyltä löytyy yhtä ja toista vastustuskykyä vahvistavaa.
Vastustuskyky eli immuniteetti on sitä, että elimistö ehkäisee tarttuvien tautien puhkeamistatorjumalla taudinaiheuttajia, kuten viruksia ja bakteereja. Osa vastustuskyvystä on perittyä, osa hankittua. Kun elimistö on kerran tunnistanut tunkeutujan viholliseksi, siitä jää yleensä muistijälki, joka nopeuttaa saman vihollisen torjuntaa jatkossa. Esimerkik-
si rokotusten teho perustuu tähän.
Pari kolme flunssaa vuodessa on aikuiselle aivan tavallista. Jos kuitenkin haluaa pysyä niin terveenä kuin mahdollista, voi vastustuskykyään vahvistaa tekemällä viisaita valintoja.
HUOLEHDI IHON KUNNOSTA
Terve iho on osa elimistön puolustusjärjestelmää. Käsien peseminen ja käsidesin käyttö ovat tehokkaita tapoja estää tartuntatauteja. Samalla tuhoutuu kuitenkin myös ihon omia, suojaavia bakteereja, mikä heikentää vastustuskykyä. Ihon luontaista, tervettä bakteerikantaa voi tukea probioottivoiteella, jota saa apteekista.
Myös esimerkiksi eläinten hoitaminen, puutarhatyöt ja sienestys vahvistavat terveen ihmisen vastustuskykyä. Liian puhtoisissa olosuhteissa vastustuskyky ei kehity, vaan siihen tarvitaan altistusta vieraille, mutta vaarattomille bakteereille.
Taudinaiheuttajat pyrkivät elimistöön muun muassa ihon pienten haavaumien kautta. Siksi koko kehon iho on hyvä pitää joustavana kosteuttamalla. Jos iho on erityisen kuiva, voi apteekista kysyä tuotteita, joilla sitä voi hoitaa.
SYÖ MONIPUOLISESTI
Suolisto on tärkeä osa ihmisen puolustusjärjestelmää. Suoliston ja sitä kautta koko kehon hyvinvointiin voi vaikuttaa ruokavaliolla, joka ylläpitää suolistossa tasapainoista bakteerikantaa. Hyvät bakteerit viihtyvät, kun ravinnossa on riittävästi kuitua. Sitä saa täysjyväviljasta, kasviksista ja hedelmistä. Vatsan toimintaa tasapainottamaan on myös saatavana kuituvalmisteita apteekista.
C- ja D-vitamiinin sekä sinkin yhteyttä vastustuskykyyn on tutkittu, ja viitteitä on siihen suuntaan, että niistä voi olla apua. Monipuolinen ravinto sisältää kaikkia kehon puolustusjärjestelmän tarvitsemia vitamiineja ja hivenaineita, joten terveenä voi pysyä ilman vitamiinilisiäkin. Moni kunnostaan huolehtiva ottaa kuitenkin C- ja D-vitamiinivalmistetta flunssakaudella ja käyttää sinkkiä, jos flunssa varotoimista huolimatta on tuloillaan.
Terveisiin, vastustuskykyä vahvistaviin elämäntapoihin kuuluvat myös hyvät yöunet sekä suositusten mukainen liikunta. Suositeltavaa on metsässä liikkuminen, koska se vähentää stressiä ja saattaa vahvistaa vastustuskykyä.
Kun ulkomaanmatkailu jälleen käynnistyy, on hyvä muistaa, että paikallisille tutut ja vaarattomatkin bakteerikannat voivat aiheuttaa matkailijalle vatsataudin.Vastustuskykyään on mahdollista parantaa probioottivalmisteiden avulla.
KUN HOITO HEIKENTÄÄ VASTUSTUSKYKYÄ
Joskus heikentynyt vastustuskyky liittyy sairauteen tai sen hoitoon. Esimerkiksi diabeetikot ovat tavallista herkempiä saamaan vakavia infektiotauteja, ja hiv-infektioon liittyy heikentynyt vastustuskyky. Yleisimmät lääkkeet, jotka heikentävät vastustuskykyä, ovat antibiootit, syöpälääkkeet ja kortisoni. Siksi niitä määrätäänharkiten, ja jos haittoja ilmenee, voidaan pienentää annostusta tai vaihtaa lääke.
Antibioottikuuri häiritsee suoliston bakteerikantaa viikkojen tai kuukausien ajan, mikä heikentää vastustuskykyä. Suolistoaan kannattaakin aina suojata antibioottikuurin aikana ja sen jälkeenmaitohappobakteerivalmisteilla tai muilla probiooteilla.
Teksti: Heikki Peura, Hangon Apteekki