Probiootit – suoliston kaverit

Puhumme yleisesti maitohappobakteereista, mutta probiooteiksi niitä voi kutsua vasta, kun kyseisen bakteerikannan, hiivan tai muun mikrobin hyödyistä on saatu potilastutkimuksissa todisteita.

Suoliston omat mikrobit huolehtivat hyvinvoinnistamme. Suurin osa immuunipuolustuksestamme on suolistossa, joten mikrobeilla, kuten bakteereilla, on tärkeä rooli tasapainon ylläpitäjinä. Toisinaan sairaudet tai lääkkeet voivat horjuttaa suoliston mikrobikannan hyvää tilannetta.

KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAAN

Suoliston bakteerikannasta on hyvä pitää huolta. Maitohappobakteereja voi käyttää pidempiaikaisesti, mutta antibioottikuurin ja lomamatkan aikana probiootit ovat erityisesti tarpeen.

Antibioottikuuri johtaa suoliston bakteeriston heikentymiseen ja joskus myös antibioottiripuliin. Maitohappobakteerivalmiste otetaan vähintään pari tuntia antibiootin ottamisen jälkeen. Muuten antibiootti voi tuhota sen tehon. Poikkeuksena on hiivapohjainen Saccharomyces boulardii -probiootti, jonka voi ottaa samanaikaisesti antibiootin kanssa. Lääkekuurin jälkeen probioottivalmistetta kannattaa käyttää useamman kuukauden ajan.

Maitohappobakteerikuuri kannattaa aloittaa pari viikkoa ennen matkalle lähtöä. Siten vatsa tottuu muuttuvaan bakteerikantaan. Maitohappobakteerituotteen käyttöä tulee jatkaa koko matkan ajan. Jos ripuli kuitenkin iskee, tietyt probiootit hoitavat ripulia.

APTEEKISSA SAA OPASTUSTA

Maitohappobakteereja on joissakin elintarvikkeissa joko luonnostaan tai lisättyinä. Maitohappobakteerien riittävä saanti kannattaa varmistaa apteekin valmisteilla, kuten purutableteilla, kapseleilla ja tipoilla tai jauheella. Makeutusaineille yliherkän on hyvä välttää purutabletteja.

Valmistetta valitessa kannattaa kiinnittää huomio probioottikantaan. Esimerkiksi tutkitut bakteerikannat Lactobacillus rhamnosus (GG), Lactobacillus reuterii ja Bifidobacterium lactis sekä Saccharomyces boulardii (kylmäkuivattu hiiva) ovat tehokkaita ripulin hoidossa ja antibioottiripulin ehkäisyssä.

Apteekin henkilökunta opastaa mielellään sopivan valmisteen valinnassa ja kertoo maitohappobakteerien eroista.

Teksi: Timo Heinonen, Kaukajärven Apteekki, Tampere