Raskaustoiveesta vauvaperheeksi

Apteekki tukee äidin ja vauvan terveydenhoitoa jo raskauden suunnittelusta alkaen.

Monia vaivoja ja sairauksia voidaan hoitaa turvallisesti myös raskauden ja imetyksen aikana. Apteekissa kannattaa keskustella lääkkeiden käytöstä jo perheenlisäystä suunnitellessa.

Vaikka vain harva lääke vaurioittaa selvästi sikiön kehitystä, voivat lähes kaikki niistä läpäistä istukan ja olla sikiölle haitaksi jo ennen kuin äiti edes tietää olevansa raskaana. Jotkut lääkkeet voivat myös haitata raskaaksi tulemista. Lisäksi niiden vaihtaminen kesken raskautta voi olla ongelmallista. Omin päin säännöllistä lääkitystä ei kuitenkaan saa lopettaa tai muuttaa.

Myös itsehoitovalmisteiden sekä lyhytaikaisesti käytettävien lääkkeiden, kuten kuume- ja särkylääkkeiden, sopivuus raskauden ja imetyksen aikana on tarkistettava. Luontaistuotteita en suosittele käyttämään lainkaan, sillä niiden valvonta on kirjavaa ja tieto riskeistä puutteellista.

TÄRKEÄT VITAMIINIT

Vitamiinien ja mineraalien osalta kannattaa noudattaa yleisiä raskaus- ja imetysajan suosituksia. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on ensiarvoisen tärkeää, ja lisäravinteiden tarve riippuu ruokavaliosta. Esimerkiksi kasvispainotteista ruokavaliota noudattavien tulee huolehtia erityisesti B12- vitamiinin saannista, sillä sitä saa ainoastaan eläinperäisestä ravinnosta.

Foolihapon riittävä saanti on kaikkien hyvä varmistaa jo raskautta suunnitellessa. Lisäksi D-vitamiinilisää suositellaan koko raskaus- ja imetysajan, vauvan D-vitamiinitippoja unohtamatta. Kalkki- ja Omega 3 -lisä voivat olla tarpeen, jos niitä ei saa riittävästi ruuasta. Myös raudan tarve kasvaa raskausaikana, ja lisääntynyttä raudan tarvetta on vaikea tyydyttää ilman rautavalmisteita.

Toisaalta on muistettava, että esimerkiksi A-vitamiinin liikasaantia tulee välttää odotusaikana. Raskauden aikaista tarvetta vastaavat monivitamiinivalmisteet ovat kätevä ja turvallinen tapa turvata riittävä vitamiinien saanti.

KERRO MYÖS MEILLE

Oma lääkäri ja raskauden alettua neuvola ovat oikeita paikkoja kysyä juuri itselle sopivista lääkkeistä ja lisäravinteista. Myös apteekissa on tärkeää kertoa, että raskaus on suunnitteilla tai jo alkanut. Näin me farmaseutit ja proviisorit osaamme ottaa asiakkaan tilanteen huomioon ja valita sopivat tuotteet.

Apteekki palvelee myös muissa raskauteen sekä äidin ja lapsen terveydenhoitoon liittyvissä asioissa, raskaus- ja ovulaatiotesteistä vauvan ihon hoitoon. Meiltä löytyy apu odottaville äideille yleisiin vaivoihin kuten närästykseen ja ummetukseen, turvallista kivun ja kuumeen hoitoa unohtamatta. Äiti saa apteekista myös liivinsuojat, rintavoiteet ja äidinmaidonkorvikkeet sekä vauvan tarvikkeet vaipoista vanulappuihin.

Tiesitkö, että apteekista voi myös noutaa ilmaiseksi Vauvan odotus -oppaan? Siitä aikoinani itsekin seurasin esikoiseni kehitystä viikko viikolta.

Teksti: Henrietta Linde, Sauvon Apteekki

Kuva: Dreamstime