Ravinnosta voimaa

Kevätväsymyksen taltuttamiseen saa apua huolehtimalla riittävästä levosta sekä monipuolisesta ravinnosta. Keväällä on hyvä varmistaa myös riittävä C- ja D-vitamiinin saanti. Ravitsemusterapeutti EIJA ORREVETELÄINEN muistuttaa etenkin B9-vitamiinin eli folaatin saannista.

Odotamme kevättä ja piteneviä päiviä innokkaasti. Koska valolla on piristävä vaikutus, voi illan valoisuuden lisääntyminen johtaa sisäisen kellon ja unirytmin häiriintymiseen.

Valo saa meidät puuhastelemaan myöhempään, jolloin yöunet jäävät vähäisemmiksi. Myös allergia, kuten siitepölyallergia, voi häiritä unta ja aiheuttaa väsymystä. Rytmiä saattaa vaikeuttaa myös kellojen siirto.

Kevätväsymys on aikuisilla melko yleistä, ja se menee yleensä ohi muutamassa viikossa levolla, monipuolisella ravinnolla ja ulkoilulla. Kevätmasennus puolestaan on vakavampi olotila, johon on hyvä hakea apua lääkäristä.

– Unesta huolehtiminen on tärkeää kevätväsymyksessä. Unirytmi on hyvä saada hallintaan. Väsymystä saattaa aiheuttaa myös se, ettei talviloma ole riittänyt palautumiseen ja kesää odotetaan kovasti. Väsymys on voinut syntyä jo pidemmällä aikavälillä. On kiinnostavaa nähdä, miten pandemian aiheuttama etätyö vaikuttaa kevään tilanteeseen, kun monet ovat olleet enemmän kotona, Orreveteläinen miettii.

VAIKUTTAAKO ETÄTYÖ LOUNAASEEN?

Orreveteläinen arvelee etätyöntekijöiden ravintotottumusten yksipuolistuneen etätöissä, kun esimerkiksi työ paikkaravintoloiden runsaat kasvis- ja vihannesvaihtoehdot ovat jääneet väliin. Hän uskoo kokonaisravitsemuksen köyhtyvän etätyöskentelyssä. Jo nyt on selvinnyt, että napostelu lisääntyy ja ruokailurytmi häiriintyy.

– Työpaikkalounaalla ruokailijoilla on mahdollisuus saada hyvin suojaravintoaineita, kuten C-vitamiinia ja folaattia. Kotona ateriat eivät välttämättä ole näin monipuolisia.

– Viimeisimmän FinRavinto-tutkimuksen mukaan noin kolmannes väestöstä saa riittämättömästi folaattia ja tiamiinia (B1-vit.). Miehistä joka viides saa ruoasta riittämättömästi A- ja C-vitamiinia ja riboflaviinia (B2-vit.), naisista vastaavasti kolmasosa liian vähän D-vitamiinia. Olisi hyvä kiinnittää huomiota folaatin saantiin. Useissa monivitsamiinivalmisteissa ja B-vitamiinituotteissa foolihappoa onkin jo valmiina. Näin keväällä D-vitamiinivarastokin voi olla vähissä, joten senkin saanti pitäisi varmistaa, Orreveteläinen toteaa.

MARGINAALINEN PUUTOS VAIKUTTAA

Ravinnolla ja liikunnalla on suuri merkitys jaksamisessamme. Suojaravintoaineiden puutteella on vaikutusta väsymyksen ja uupumuksen tunteeseen. Orreveteläinen muistuttaa, että lihakset ja aivot tarvitsevat myös esimerkiksi hiilihydraatteja, mikä on hyvä muistaa ruokavaliota miettiessä.

– Näin keväällä on hyvä varmistaa, että syö riittävästi vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa, joista saa tarvittavia suojaravintoaineita. Ja tarvittaessa voi täydentää saantia vitamiinilisillä, kuten monivitamiinivalmisteella. Joillekin C-vitamiinilisä voi olla tarpeen.

Orreveteläinen toteaa, että vaikka varsinaisia vitamiinien ja mineraalien puutostiloja on meillä vähän, on syytä olla huolissaan marginaalisesta puutoksesta, jossa saanti on suositusten rajalla. Hän uskoo tätä esiintyvän oletettua enemmän. Marginaalinen puutos voi aiheuttaa esimerkiksi väsymyksen ja uupumuksen tunnetta.

ENEMMÄN KASVIKSIA JA MARJOJA

Orreveteläinen muistuttaa, että kasviksia saa kätevästi aterialle pakastevihanneksista. Niissä vitamiinit ovat hyvin tallella nopean valmistuksen ja pakastuksen ansioista. Kun vihannekset sitten vain nopeasti lämmittää aterialle, pysyvät ravintoaineet tallella.

– Nyt on hyvä aika myös katsoa, onko omassa pakasteessa marjoja jäljellä ja syödä ne pois. Pakastemarjat tulee sulattaa nopeasti, jotta vitamiinit säilyvät. Niitä ei esimerkiksi kannata sulattaa hitaasti jääkaapissa, hän selventää.

Orreveteläinen toivoo, että mahdollisissa kevään laihdutuskuureissakin muistetaan monipuolinen ravinto.

Teksti: Johanna Pelto-Timperi

Kuva: Dreamstime