Tervetuloa, kesä ja kärpäset!

Kauan kaivattu kesä tuo tullessaan myös inisijät, pörisijät ja auringon poltteen. Puremat ja punoitukset lievittyvät onneksi yleensä kotikonstein.

Hyttyset, ampiaiset ja muut pörriäiset kuuluvat Suomen suveen. Kesäihoa koettelevat myös auringon porotus ja herkästi tulehtuvat haavat. Helteiden varjopuolena iho voi saada myös kirvelevän muiston pulahduksesta sinileväiseen veteen.

Kutiseva ja ärtynyt iho voi rauhoittua jo lääkkeettömien voiteiden, kuten perusvoiteiden voimin. Kovemman kutinan tai tulehduksen hoitoon tehokkaampia ovat lääkevoiteet. Esimerkiksi mieto kortisonivoide sopii moneen kiusaan allergioista hyönteisten pistoihin. Yhdessä kosteusvoiteen kanssa se rauhoittaa myös palanutta ihoa. Kortisonia sisältävät voiteet eivät kuitenkaan sovi pitkäaikaiseen käyttöön, ja esimerkiksi rikki raavitulle hyttysenpuremalle kannattaa valita voide, joka sisältää myös desinfiointiainetta.

Bakteerin aiheuttamia ihotulehduksia, pieniä palovammoja ja haavoja voi hoitaa hydrokortisonia ja antibioottia sisältävillä lääkevoiteilla ja -pulvereilla. Apteekista ilman reseptiä saatava antibioottivoide sopii karstaiselle tai rupiselle ihottumalle, pulveri hoivaa märkäistä ihoa. Sienitulehduksissa käytetään terbinafiinia sisältävää voidetta.

Vääränlainen voide voi hidastaa haavan paranemista tai lisätä tulehdusriskiä, joten lääkevoiteiden käytöstä on hyvä kysyä neuvoja apteekista. Lääkärin puheille on syytä hakeutua, jos iho on pahasti tulehtunut, oireet eivät helpotu tai niihin liittyy korkea kuume.

Apteekin ammattitaitoiselta henkilökunnalta saa apua moniin muihinkin kesän haavereihin, kuten venähdyksiin, nyrjähdyksiin ja urheiluvammoihin. Tulehdusta, turvotusta ja kipua lievittävät kipulääkegeelit ja -voiteet sopivat myös lihas- ja nivelkipujen hoitoon. Muistathan suojautua auringolta!

Teksti: Apteekkari Tuija Poutanen, Lempäälän Ideaparkin apteekki