Turvallisesti matkalle

Passi ja hammasharja eivät enää riitä matkavarusteiksi edes nuorille ja huolettomille. Finnairin lääketieteellinen johtaja KIMMO KETOLA kertoo, mitä on hyvä ottaa huomioon, kun rajat ja lentoreitit jälleen avautuvat.

Ulkomaille matkustamisen turvallisuuden kannalta tärkeintä on Kimmo Ketolan mukaan huolellinen valmistautuminen. Hän kehottaa selvittämään tarkasti, mitä tulijoilta kohdemaan rajalla vaaditaan ja varautumaan siihen, että tilanne saattaa muuttua nopeastikin. EU:n koronatodistus kannattaa tulostaa mukaan tai ladata puhelimeen Omakanta-palvelusta.

– Useimmat maat vaativat matkailijoilta täyden koronarokotussuojan. Muiden rokotusten tarve riippuu kohdemaasta, mutta ainakin perusrokotusten, kuten jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotuksen, tulisi olla voimassa. Lisäksi suosittelen suojautumista A- ja B-hepatiitilta rokotuksella, Ketola sanoo.

MATKA-APTEEKKI KUNTOON

Matka-apteekkiin Ketola neuvoo varaamaan laastareita tai muita helposti käytettäviä sidetarpeita, kipulääkettä, ripulilääkettä sekä antihistamiinia hyönteisten puremien varalta. Apteekeista saa myös paikka-ainetta, jolla voi itse ensiapuluonteisesti paikata lohjenneen hampaan.

Parhaassa tapauksessa väliaikainen paikka kestää kotiin-paluuseen asti.

Reseptilääkkeitä on hyvä ottaa mukaan reilusti siltä varalta, että korona tai muu poikkeustilanne sotkee paluusuunnitelmat. Ei ole liioittelua ottaa viikon matkalle lääkkeitä kuukauden ajaksi. Tullia ja turvatarkastuksia varten kannattaa tulostaa reseptit Omakannasta. Jos mukana on keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, tarvitaan myös lääkärintodistus, jolla voi todistaa lääkkeen tarpeellisuuden.

– Suosittelemme lääkkeiden pakkaamista käsimatka-tavaraan, Ketola jatkaa.

VAKUUTUS JA SAIRAANHOITOKORTTI

Rokotukset eivät suojaa koronalta täysin, ja matkan aikana on mahdollista saada jokin muu sairaus tai joutua tapaturmaan. Korona kuormittaa monissa maissa terveydenhuoltoa niin, että sairaalahoitoa voi olla tavallista vaikeampi saada. Siksi Ketola suosittelee tutustumaan myös kohdemaan terveydenhuollon tilanteeseen ennen matkapäätöstä. Kun lähtee, matkavakuutuksen on hyvä olla kunnossa.

– EU-sairaanhoitokortilla saa Euroopan maissa sairaanhoitoa samoilla hinnoilla kuin paikalliset, mutta se ei poista matkavakuutuksen tarvetta. Vain matkustajavakuutus korvaa lääketieteellisen kotiutuslennon, joka voi olla tarpeen esimerkiksi vakavan sairauskohtauksen takia.

Oman vakuutusyhtiön ohjeisiin kannattaa tutustua jo ennalta ja tallentaa päivystysnumero puhelimeen.

Lentoyhtiö ei ota lennolle matkustajia, joilla on hengitystietulehduksen tai koronaviruksen oireita. Sairastuneen onkin syytä siirtää matkaa. Tiedossa oleva muu sairaus ei välttämättä estä lentomatkustamista, mutta asia on hyvä varmistaa keskustelemalla hoitavan lääkärin kanssa ennen matkaa. Myös lentoyhtiöön on hyvä olla yhteydessä etenkin, jos tarvitsee matkan aikana avustamista. Finnairin verkkosivuilla on asiasta lisätietoja.

– Lentäminen voi olla riski esimerkiksi sydän- tai keuhkosairauksia poteville. Matkalle lähtöä kannattaa harkita tarkasti myös, jos vakavaan sairauteen liittyvät tutkimukset tai hoidot ovat kesken. Jos esimerkiksi rintakipuja on tutkittu ja matkalla saa sydänkohtauksen, vakuutus ei yleensä korvaa mitään, koska kyse ei ole äkillisestä matkasairaudesta, Ketola toteaa.

MASKEJA JA KÄSIDESIÄ

Lentokentät ja lentoyhtiöt ovat ottaneet käyttöön hygieniaa ja terveysturvallisuutta parantavia toimia. Siivousta on tehostettu, ja esimerkiksi Finnairin koneisiin noustaan nykyään takaosasta lähtien riveittäin. Kirurgisen suu-nenäsuojaimen tai venttiilittömän FFP2- tai FFP3-suojaimen käyttäminen on pakollista lähes kaikkien lentoyhtiöiden koneissa ainakin toistaiseksi. Finnairin lennoilla on tarjolla käsidesiä ja puhdistuspyyhkeitä, mutta maskit pitää jokaisella olla mukanaan. Kangasmaskia ei hyväksytä.

– Matkansa voi varata sikäli turvallisin mielin, että matkustajan riski saada koronavirustartunta lennolla on erittäin matala. Suihkumoottorikoneiden ilma vaihtuu noin kolmen minuutin välein. Ilmavirtaus on poikittaista eli ilma tulee ylhäältä, kiertää matkustamon poikki ja poistuu lähellä lattiaa. Kaikki ilma kulkee tehokkaan suodattimen läpi. Matkustamon ilmanlaadun onkin todettu olevan samaa tasoa kuin sairaaloiden leikkaussaleissa kiertävän ilman, Ketola kertoo.

Kasvosuojaimien käytöllä pyritään estämään mahdollisia oireettomia koronaviruksen kantajia tartuttamasta muita. Ketola muistuttaa, että tartuntariskiä voi vähentää myös pitämällä etäisyyttä kanssamatkustajiin.

Pandemian aikana kannattaa matkustaa vähällä matkatavaralla. Käsimatkatavaran rajoittaminen yhteen laukkuun vähentää tutkimuksen mukaan lähikontakteja koneeseen noustessa kahdella kolmasosalla.

Lentosukat ovat yhä tarpeelliset laskimoveritulpan ehkäisemiseksi kaikille, joilla on taipumusta jalkojen turvotukseen. Lennon aikana on hyvä myös pyöritellä nilkkoja ja pumpata pohkeita – liikkuminen on mahdollista myös paikaltaan nousematta.

Lisätietoa: https://www.eu-terveydenhoito.fi

Teksti: Maija Rauha

Kuva: Dreamstime